Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Május előtt nem indul az első Falcon-9
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, SpaceX - 2010.04.04 08:30.)

A SpaceX magánfejlesztésű rakétájának bemutatkozását legalább egy hónappal elhalasztották.

A Falcon-9 első startjára nem kerül sor 2010. május 8. előtt. Korábban a rakétát építő kaliforniai székhelyű Space Exploration Technologies (SpaceX) április 12-t jelölte meg a startkísérlet napjának. Ekkor emelkedett volna először a magasba az új hordozóeszköz a floridai Cape Canaveralből. A most bejelentett egy hónapos késés oka, hogy nem készültek el időre annak a biztonsági rendszernek az ellenőrzésével, amely a rakétát emelkedés közben megsemmisítené, ha az a repülés során letérne a tervezett pályájáról.

A SpaceX illetékesei eddig is vonakodtak pontos startdátumot megadni, az eredeti terv valamikor március és május közöttre szólt. Most úgy néz ki, hogy ennek az intervallumnak a vége felé kerülhet sor a várakozásokkal kísért eseményre. A sikeres próbarepülések után a Falcon-9 juttatja majd a világűrbe a SpaceX fejlesztés alatt álló Dragon űrhajóját.


A kétlépcsős, folyékony oxigén és kerozin hajtóanyaggal működő Falcon-9 rakéta és az orrán elhelyezendő Dragon űrhajó vázlata (balra). Összehasonlításul az orosz Szojuz űrhajó és rakéta (középen), valamint az idén leállítandó amerikai űrrepülőgép-rendszer (jobbra) rajza is látható az ábrán. A Falcon-9 magassága 55 m, átmérője 3,6 m. (Kép: Karl Tate / Space.com)

Nemrég a Falcon-9 sikeres statikus teszten esett át, amikor néhány mádopercre beindították az első fokozat hajtóműveit.


Február végi felvétel: a Falcon-9 már a Cape Canaveral-i 40-es indítóállásban. (Kép: Chris Thompson / SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024