Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A NASA is ösztönzi a „maszek” űrhajózást
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Üzlet és munkahely , Amerika hordozórakétái - 2005.10.20 07:52.)

A NASA bejelentette, hogy végső formájába önötték azt az együttműködési megállapodást, amely alapján az űrhivatal támogat egy magánalapítványt, az X Prize-t – azt, amelynek 10 millió dolláros díját nemrégiben nyerte meg a SpaceShipOne-t kifejlesztő csapat.

Mint emlékezetes, az X Prize Alapítvány nemrégiben 10 millió dolláros díjat tűzött ki annak, aki magánerőből jut túl a 100 kilométeres magasságon – ezzel elsőként érve el az űrt kormányzati támogatásoktól és szándékoktól függetlenül. Az ilyen kezdeményezések segíthetnek, hogy a magántőke is bekapcsolódjon az új kutatási területek finanszírozásába, elősegítve az űreszközök korszerűbbé, vagy akár olcsóbbá tételét. Az Alapítvány a jövőben is folytatni kívánja tevékenységét, díjaival újabb kihívások elé állítva a fejlesztőket. A most bejelentett együttműködési megállapodás pedig a pénzügyi feltételek megteremtésében jelent előrelépést: a NASA hivatalosan is beszáll a „maszek” űrfejlesztések szponzorálásába.

A NASA érkeztével két díjat fog egyszerre kiírni az X Prize:

  • Suborbital Payload Challenge (Hasznos teher szuborbitális reptetésére kiírt díj): A díjat az nyeri, aki elsőként készít olyan többször felhasználható hordozóeszközt, amely egy szuborbitális repülésre (több, mint 100 km magasra, de kevesebb, mint 7,92 km/s sebességre) képes. A díjon felül azonban máris többet nyom a latban az az ígérvény, miszerint az elkészült eszközt a NASA kutatási célokra igénybe kívánja venni.
  • Suborbital Lunar Lander Analog Challenge (Holdi leszálló egység tanulmány díj): A díj nyertese az lesz, aki először konstruál egy függőlegesen fel- és leszállni képes járművet, amely szuborbitális repülésre képes és olyan sebességre tud gyorsítani, ami holdi viszonyokra adaptálva elég lenne az ottani le- és felszálláshoz.

Így persze újra összefonódik az állami és az üzleti űrrepülés ügye, azonban fontos, hogy a jövő űrbeli kihívásaihoz – újra eljutni a Holdra és majdan a Marsra – kellőképpen inspirálni kell az Amerikában (és persze szerte a világon) meglévő szellemi kapacitást, amolyan „kell egy kis vérfrissítés” alapon. (Forrás: SpaceflightNow.com)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021