Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Perseverance
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Perseverance , Távoli világok kutatói - 2020.03.06 12:15.)

A szimpátiaszavazás után megvan a NASA nyáron indítandó marsjárójának a neve.

A Perseverance (jelentése: kitartás, állhatatosság) nevet eredetileg egy hetedik osztályos virginiai diák, Alexander Mather javasolta a NASA által kiírt pályázatra. Az űrügynökség január végén, másik nyolc javaslattal együtt közönségszavazásra bocsátotta ezt is, most pedig kihirdették a győztest.


Alexander Mather, amint a Perseverance névjavaslatot tartalmazó dolgozatának szövegét felolvassa. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

Az eredeti ötletpályázatra mintegy 28 ezer versenymű érkezett az Egyesült Államok egész területén tanuló diákoktól. Az eddig Mars 2020 néven ismert rovert a Jet Propulsion Laboratory (JPL) építette 2 milliárd dolláros költségvetésből. Jelenleg már a starthely közelében, a floridai Kennedy Űrközpontban végzik rajta az utolsó simításokat, hogy júliusban elindulhasson a Mars felé tartó hét hónapos útjára.

A Perseverance a vörös bolygó felszínén jelenleg is sikeresen működő Curiosity nyomdokaiba lép. Egyrészt a mozgó laboratórium szerkezete a Curiosity bevált tervein alapul, bár műszerezettsége eltérő. Másrészt folytatja az elődje által megkezdett kutatásokat. A Curiosity bebizonyította, hogy a bolygón valaha hosszú időn át jelentős mennyiségű folyékony víz volt található, így létrejöhettek az élet feltételei. A Perseverance-től pedig azt remélik, hogy rábukkanhat akár a mikrobiális élet fosszilis nyomaira. A felszínről kőzetmintát is gyűjt, amit ha minden jól megy, a nem túl távoli jövőben a NASA és az ESA együttműködésében eljuttathatnak majd a Földre, részletes laboratóriumi elemzés céljából.


A Perseverance marsjárón dolgozó csapat floridai csoportképe az űreszközzel és a robotkaron frissen elhelyezett névtáblával. Egy mikrocsipen a bírálati folyamat során a középdöntőbe jutott mind a 155 javaslatot (a neveket és a hozzájuk kapcsolódó esszéket) is elviszik a Marsra. (Kép: NASA)

A Mars 2020, azaz immár a Perseverance rover a tervek szerint mostantól számítva alig egy év múlva, 2021. február 18-án landol majd egy egykori folyódelta területének közelében, a 18°-os északi szélesség mentén fekvő Jezero-kráterben. Összesen nem kevesebb mint 28 kamera, egy robotkar és 7 különböző tudományos műszeregyüttes lesz rajta.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021