Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Az InSight a Marson
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2018.11.26 21:05.)

Az első hírek szerint leért a Marsra a május eleje óta repülő amerikai InSight űrszonda, hogy a következő legalább két évben a bolygó belső szerkezetét kutassa.

A NASA InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) szondájának Marshoz érkezése előtti napokban, illetve már a start idején is részletesen beszámoltunk a kutatási programról és az űreszköz műszereiről.

Az InSight közel 7 hónapnyi, 483 millió km-es utazást követően érkezett a vörös bolygóhoz. Kijelölt leszállóhelye az Elysium-síkság (Elysium Planitia) területén volt. Az űrszonda november 26-án, magyar idő szerint 20:47 körül kezdte meg a légköri fékezést, ekkor sebessége 19 800 km/h volt. (Ezt kellett a végén mintegy 8 km/h-ra, nagyjából sétálósebességre csökkenteni a biztonságos felszínre érkezéshez.) Két perccel a légkörbe lépés után érte el a hővédő pajzs a maximális, 1500 Celsius-fok körüli hőmérsékletét.


Az InSight felépítése. Balra fent a Föld és a Mars közötti utazáskor használt, de a légkörbe lépés előtt 7 perccel leválasztott egység. Utána a hátsó védőburkolat, majd a leszállóegység az utazásra „összehajtogatott” állapotában. A jobb szélen a légköri fékezés első szakaszában keletkező hőtől védő pajzs. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Nagyjából 15 másodperccel ezután volt legnagyobb a lassulás mértéke, földi a földfelszíni nehézségi gyorsulás (g) 7,6-szerese. A 11,8 m átmérőjű ejtőernyő 20:51-kor bomlott ki, majd újabb 15 másodperc múlva a hővédő pajzs le is vált. További 10 másodperc, és kinyílt a leszálláshoz használt három láb. 20:52-kor bekapcsolt a radaros elven működő magasságmérő. Valamivel 20:53 után megszabadultak a hátsó burkolattól és az ejtőernyőtől, a fékezés feladatát rögtön ezután a 12 rakéta vette át. Végül a menetrend szerint 20:54-kor történt meg a sima leszállás, mintegy 6 és fél perc légkörben töltött idő után. A szonda X-sávú rádióadójának közvetlenül a Földre sugárzott jele 7 perccel a leszállást követően indult.


A pontos koreográfiát igénylő leszállási folyamat fázisai és időpontjai a belépés idejéhez (entry, E=0) és a felszínt érés időpontjához (touchdown, T=0) viszonyítva. Valójában az események bő 8 perccel előbb történtek meg a Marsnál, de a bolygó távolságából ennyi idővel később értek csak a Földre a fénysebességgel haladó rádiójelek. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Még ha minden a legnagyobb rendben is megy, az első jobb minőségű képekre, amelyek a felszínen készültek, illetve a napelemtáblák sikeres kinyitásának megerősítésére még órákat kell várni. Legkorábban kedden hajnali fél 3 körül remélhetők ezek az információk, amikor a NASA Mars Odyssey szondája a Mars körüli pályáján a megfelelő helyzetbe ér a közvetítéshez.


A két kísérleti MarCO CubeSat küldetése sikeres volt, élőben közvetítették a Földre az InSight rádióadását. Néhány perccel a landolás után egy képet is küldtek, amin még nem sok látszik, hiszen a kamerát még porvédő sapka borítja. (Kép: NASA TV)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024