Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Üstököslátogatás volt a Marsnál
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Amerika és az űrcsillagászat , A hét képe - 2014.10.21 21:00.)

Érkeznek az űrszondák első képei az október 19-én a Mars közelében elrepült C/2013 A1 (Siding Spring) üstökösről.

Az első és legfontosabb hír, hogy a vörös bolygó körül keringő űreszközök épségben átvészelték az üstököslátogatást. Bár a legutolsó adatok alapján nem volt túl nagy esélye, de szerencsétlen esetben eltalálhatta volna valamelyiküket egy az üstökös anyagából származó, nagy sebességgel repülő porszemcse. Elővigyázatosságból ezért előzetesen igyekeztek úgy módosítani a Mars körül keringő szondák pályáját, hogy a legkritikusabb órákban a bolygó „biztonságosabb” oldala fölött haladjanak.

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kamerája, amely máskor a Mars felszínét fényképezi nagy felbontással, most az üstökösmag felé irányult. Az alábbiak valójában az első felbontott képek, amelyek egy hosszú periódusú üstökös magjáról készültek. A C/2013 A1 (Siding Spring) érdekessége ugyanis, hogy „frissen” érkezett a Naprendszer külső régióiból, az Oort-felhőből, így anyaga is más, még ősibb állapotban maradt meg, mint a gyakran a Nap közelébe kerülő égi vándoroké.


Az MRO szonda HiRISE kamerájának két képe 9 perc időkülönbséggel készült, az üstökösmagtól 138 ezer km-es távolságból. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

A HiRISE keskeny látómezejű kamerájának a célpontra irányítása nem volt könnyű feladat az MRO földi irányítói számára. Az első eredmények azt mutatják, hogy az üstökösmag a földi távcsöves megfigyelések alapján becsült 1 km-es méret helyett csak alig fele akkora.


A Mars felszínén tartózkodó Opportunity rover panorámakamerája az éjszakai égen megörökítette az üstökös látványát. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell Univ. / ASU / TAMU)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021