Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: A MAVEN a Marsnál
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2014.09.22 10:30.)

Megérkezett az amerikai űrszonda, magyar idő szerint ma hajnalban fékezett le és állt pályára a Mars körül.

A NASA a vörös bolygó légkörének kutatására küldte a MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) űrszondát, amely mintegy 10 hónapos repülés után sikeresen hajtotta végre azt a kritikus pályamódosító manővert, amivel a bolygó körül elnyúlt, 35 órás periódusú ellipszispályára állt. A szonda tudományos célja, hogy felderítse a marsi klímaváltozásik történetét, megvizsgálja, hogyan szökhetett el a régmúltban a Marsról a légkör számottevő része és a felszínről a víz, amivel – még ha egyáltalán valaha fenn is állt – minden bizonnyal megszűnt a bolygó életfenntartó képessége.


(Fantáziakép: Lockheed Martin)

A 671 millió dolláros MAVEN tavaly november 18-án startolt egy Atlas-5 hordozórakétával. Több mint 700 millió km-t utazott az űrben, mielőtt elérkezett a nagy nap, a hat fő hajtómű bekapcsolása és a fékezés. A végül 34 és fél percen át tartó művelettel fel is használták a MAVEN által szállított fedélzeti hajtóanyagkészlet szinte teljes egészét. A sikerről magyar idő szerint szeptember 22-én, hajnali 4:45-kor értesültek a Lockheed Martin cég Denver melletti földi irányítóközpontjában dolgozó szakemberek. (A helyszínen az időeltolódás miatt szeptember 21-én késő este volt.) Maga a hajtómű-bekapcsolás előre programozott üzemmódban 3:37-kor indult. Az irányítók egy darabig nem tudtak az eredményről, mivel a szonda a bolygó takarásában repült, nem élt a kommunikációs kapcsolat a Földdel.

A következő hat hét alatt a pályát finomító manőverek sorozata következik. Csökkentik az ellipszispálya magasságát és lapultságát. November végére kialakul a végleges, 150 km és kb. 6300 km között változó felszín feletti magasságú pálya. Időközben megkezdik a fedélzeti tudományos mérőberendezések beüzemelését. Október 19-én megpróbálják a lehető legjobban kihasználni a ritka szerencsés égi eseményt, a C/2013 A1 Siding Spring üstökös Mars-közelségét.

A MAVEN névleges működési élettartama egy év lesz a Mars mellett. Ez idő alatt öt alkalommal úgy módosítják a pályáját, hogy még mélyebbre merülhessen a vörös bolygó légkörének felső rétegeibe. Ekkor mintegy 120 km-re közelíti majd meg a felszínt. Ha minden jól megy, egy év – a jelenlegi finanszírozás lejárta – után sem kell feladni a MAVENT. Technikailag és a pályaigazításokra használható hajtóanyag tekintetében az űreszköz akár évtizedes működésre is alkalmas lehet. Annál is inkább fontos ez, mivel a MAVEN rádiós adatátjátszó állomásként is képes szolgálni a Föld és a Mars felszínén dolgozó űreszközök között. Novemberben szeretnék először kipróbálni ezt a funkcióját a Curiosity rover adataival.

A Mars körül jelenleg már négy működő űrszonda kering, a MAVEN mellett az ugyancsak amerikai Mars Odyssey és Mars Reconnaissance Orbiter, valamint az európai Mars Express. Két nap múlva érkezik az indiai Mars Orbiter Mission is. A bolygó felszínén az amerikai Opportunity és Curiosity aktív.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024