Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vörös Sárkány a Marsra
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2012.01.29 08:15.)

Egy ígéretes elgondolás szerint 2018-ban egy Dragon űrhajó indulhat el a vörös bolygó felszíne felé. Igaz, még csak űrszondaként, emberek nem lesznek a fedélzeten.

A SpaceX amerikai űrhajózási magánvállalat igencsak érdeklődik a Mars iránt: deklarált céljuk 2020 és 2030 között embert küldeni (!) a vörös bolygó felszínére. Ezen ambiciózus cél eléréséhez szintén ambiciózus közbülső lépéseket kell teljesíteni. Szerencsére NASA-s berkekben is van támogatottsága a SpaceX-féle progresszív hozzáállásnak. Jelenleg tervezés alatt áll egy Red Dragon, azaz Vörös Sárkány munkanévvel ellátott küldetés, amely a NASA Discovery programja keretében egy Dragon űrhajót kíván űrszondaként a Mars felé indítani 2018-ban.

A küldetés gyökerei a SpaceX űrhajó-tervezési filozófiájában rejlenek. Az első körben teherszállító űrhajóként debütáló Dragont továbbfejlesztik emberek szállítására alkalmas járművé. Ezen fejlesztés már folyamatban van, 2014-ben várható a személyszállító változat bemutatkozása. A Space Shuttle-t és a Voszhodot leszámítva minden valaha repült űrhajó rendelkezett egy biztonsági rendszerrel, amely feladata a legénységi kabin – vagy katapultülés esetén maguknak az űrhajósoknak – biztos távolságba repítése a felrobbanó rakétától egy véletlenül tűzijátékba torkolló startkísérlet esetén. Elon Musk cége sem kíván lemondani ezen biztonsági rendszerről, azonban a Dragon orrára nem holmi régimódi mentőrakétát terveznek felbiggyeszteni. Egy úgynevezett pusher rendszer, tehát a kabinba beépített hajtóművek lesznek hivatottak biztonságos távolságba repíteni a Dragon kabinját probléma esetén. Nem csak a hajtóművek, de az üzemelésükhöz szükséges hajtóanyag is a Dragon fedélzetén lesz elhelyezve. A SpaceX célja továbbá az is, hogy rakétahajtóműves leszálláshoz is fel lehessen használni a mentőrendszert a működéséhez szükséges naftával együtt, amennyiben nem történik megszakítás a felszállás során (az ejtőernyők csak biztonsági tartalékként szolgálnának).


A Vörös Sárkány alászáll a Mars felszínére. Bárcsak már itt tartanánk… (Fantáziakép: SpaceX)

Amikor ezen fejlesztés realizálódik, a Dragon alkalmas lesz arra, hogy a Naprendszerben található bármelyik szilárd felszínre leszálljon, így tehát a Marsra is. Amint a Falcon Heavy néven futó hordozóeszköz is elkészül, a SpaceX rendelkezni fog egy olyan rakétával, amely elég izmos ahhoz, hogy ellódítsa a Mars irányába a Dragon űrhajót.


Így fog kinézni a Falcon Heavy hordozórakéta, a Red Dragon űrszonda potenciális hordozóeszköze. (Fantáziakép: SpaceX)

Jelenleg még nincs hivatalos elnevezése a küldetésnek, de esélyesnek tekinthető, hogy a Red Dragon megmarad a továbbiakban is. Mivel a küldetés a rendelkezésre álló eszközökből volna összerakva, 400 millió dollárból vagy még kevesebből össze lehetne hozni a kalandot (az indítás költsége nem szerepel ezen becsült összegben). Természetesen nem egy hatalmas sajtkorongot szállítana a Marsra az első ott leszálló Dragon, nem kívánják újra ellőni ezt a poént a SpaceX-nél. Viszont tudományos felszerelést vinne magával az űrhajó: az esetleges marsi élet után kutatna elsősorban a küldetés. Például cirka egy méter mélyre történő fúrás is szerepel az elgondolások között. A projekt mostani állása szerint két befutó van az esetleges leszállóhelyek listáján: a Viking-2 illetve a Phoenix korábban már bevált leszállóhelyei.

Remélhetőleg még az évtized vége előtt leszállhat a Vörös Sárkány a Marson. Minden szempontból komoly előrelépés volna, bízzunk benne, hogy meg fog valósulni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024