Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Feltámadhat-e a Phoenix?
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2009.12.19 08:30.)

Kevés az esély rá, hogy az egy sarkvidéki telet a Marson eltöltő űrszonda akár részben is újra működőképes lehet, de azért megpróbálják...

A NASA Phoenix szondája, amely 2008. május 25-én érte el a Mars felszínét, már eredetileg is azért kapta nevét a mitikus főnixmadárról, mert egy korábban meghiúsult program (a Mars Polar Lander) hamvaiból (pontosabban műszereinek egy részéből) éledt újra. A Marson, magas északi szélességen leszállva, az amerikai űrszonda sikeresen túlélte három hónaposra tervezett élettartamát is, s öt hónapig tartó működésének a menetrendszerűen beköszöntő hideg tél vetett véget. A kutatók reménykednek benne, hogy a melegebb évszak eljövetelével újra kapcsolatot tudnak teremteni a lassan felengedő űreszközzel.

A „hallgatózást” januárban kezdik, vagyis megpróbálnak a leszálló szondáról származó rádióüzeneteket detektálni. A mérnököket izgatja, hogy sikerült-e olyan ellenállóra építeni a Phoenixet, hogy az elektronikus rendszerek túléljék a rendkívül mostoha téli körülményeket – még ha eredetileg nem is erre tervezték azokat. A szondát a Földön -55°C-ig tesztelték, de a Marson ennél lényegesen hidegebb, -126°C-os hőmérséklettel kellett szembesülnie. Mindez azt is jelenti, hogy szinte csoda lenne, ha a műszerek felélednének. De az irányítók szerint némi próbálkozást megér a dolog. A rendszerekbe beépítették annak lehetőségét, hogy ha a napelemek segítségével újra energiához jutnak, a műszerek be tudnak kapcsolódni, megindulhat a kommunikáció. Nem tudni azonban, hogy a napelemtáblák mennyire károsodtak. Egy biztos: 2008. november 2-án, amikor az utolsó kapcsolat megszakadt a földi irányítók és a Phoenix között, minden alrendszer üzemképes volt.A bolygó körül keringve, a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája a marsi tél folyamán (2009 júliusában és augusztusában) felvételeket készített a Phoenix leszállóhelyéről is. A képeken piros karikával jelölt helyen fagyott szén-dioxidból álló jég borítja a terepet. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021