Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elnevezték a jövendő marsjárót
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Curiosity - 2009.05.29 08:30.)

A Mars Science Laboratory (MSL) elnevezésére diákpályázatot írtak ki Amerikában. A győztes névjavaslat: Curiosity.

Bár a NASA kénytelen volt 2011-re halasztani a Marsra küldendő következő szondájának indítását, a közfigyelmet addig is igyekeznek fenntartani. Ennek egy újabb állomása, hogy elnevezték az MSL-t.


A Mars Science Laboratory, új nevén Curiosity. (Fantáziakép: NASA / JPL)

A névadó egy tizenkét éves, hatodik osztályos általános iskolás kansasi lány, Clara Ma, aki a Curiosity (magyarul: kíváncsiság) nevet javasolta. Jutalma az lesz, hogy elutazhat a marsjáró összeszerelésének helyszínére (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Kalifornia). Itt saját kezűleg írhatja majd rá a nevét az űreszközre.

A NASA névadással megbízott bizottsága az interneten összegyűjtött, 9000-nél is több ötletből válogathatott. A pályázaton 5-18 éves iskolás diákok vehettek részt, az Egyesült Államok egész területéről. A javaslatokat tavaly októbertől idén januárig fogadták. Természetesen nem csak a névre vonatkozó ötleteket (szavakat) kellett beadni, de az azokat indokló dolgozatokat is.

További döntőbe jutott diákok lehetőséget kapnak arra, hogy üzeneteik felkerüljenek a szonda fedélzetére. A mikrocsipen az ő üzeneteik mellett azoknak az embereknek a neve is szerepel majd, akik feliratkoznak egy listára. A világ bármelyik tájáról lehet jelentkezni az interneten, a nevek gyűjtése még nem zárult le! (A jelentkezéseket gyűjtő oldalra mutató linket a cikk alján megadjuk.) E cikk írásának idején a magyarországi nevek száma még nem érte el a százat. Az Egyesült Államokat (38 ezer jelentkezés) szorosan követi Brazília (34 ezer név).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024