Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars Science Laboratory: 2011-re halasztva
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.12.05 07:33.)

Két hónapja még tartotta magát a NASA a 2009-es indításhoz, most bejelentették a 2 éves halasztást.

A Marsa felszínére küldendő nagy amerikai űrszonda, a Mars Science Laboratory (MSL) mégsem készül el időre a 2009 végi indításhoz. A halasztásról szóló döntést Michael Griffin, a NASA vezetője jelentette be tegnap.


(Fantáziakép: NASA / JPL / C. Waste)

Korábban még láttak reményt arra, hogy tartani tudják a 2009. októberi indítási dátumot. Ennek érdekében 200 millió dollárral meg is toldották az amúgy is elszálló költségvetést. De új műszaki problémák merültek fel, s a bonyolult műszeregyüttes egyes részegységei nem készültek el határidőre. A döntésnél tehát a biztonságot fontosabbnak tartották, mint a gyorsaságot. Az sem kizárt, hogy végül nem minden eredetileg tervezett műszer kerül fel a marsjáróra. A radioaktív termoelektromos generátorral (tehát nem napelemek segítségével) működő, 925 kg-os szonda feladata a Marson valamikor létezhetett életfeltételek keresése lesz.

A két éves késést az indokolja, hogy 2009 után legközelebb 2011-ben „nyílik ki” az az indítási ablak, amelyen keresztül energiatakarékos módon lehet űreszközt juttatni a Földről a Marsra. Ezt a Föld és a Mars Nap körüli helyzete határozza meg. Az előkészületek természetesen nem 2 évvel, csak kb. 4 hónappal vannak lemaradva, de ez a 2009-es lehetőség elszalasztását jelenti. A többletköltségeket 400 millió dollárosra becsülik, ami könnyen más NASA programokat is nehéz helyzetbe hozhat...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021