Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Leállt a Phoenix
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.11.11 12:45.)

A Marsra küldött amerikai űrszondával végleg megszakadt a kapcsolat. A Phoenix nem bírta tovább a mostoha körülményeket.

Az egy ideje óta már várt vég november 2-án következett be. A NASA JPL földi irányítói ekkor tudtak utoljára kommunikálni az űreszközzel. A Mars északi poláris vidékére május végén érkezett Phoenix már eddig is túlélte tervezett 3 hónapos élettartamát, s bő 5 hónapig maradt működőképes. A sarkvidéki tél beköszöntével, a napsugárzás mennyiségének csökkenésével fokozatosan alacsonyabb lett a napelemek teljesítménye. Energiaellátás nélkül nem lehet a műszereket üzemi hőmérsékletet tartani és a berendezéseket működtetni.


(Fantáziakép: NASA)

Küldetése során a Phoenix mintákat vett a marsi talajból, s azokat igyekezett elemezni. Bizonyítékot talált arra, hogy nem sokkal a felszín alatt a talajban vízjég található. A program összes költsége – a meghosszabbításéval együtt – 475 millió dollár volt. Az adatok részletes elemzése természetesen még hosszú ideig, évekig folytatódik. Korábban még reménykedtek abban, hogy a Phoenix november végéig kihúzza, legalább mint meteorológiai állomás. A következő hetekben (a Mars szembenállásáig, amikor a bolygó a Földről nézve a Nap mögé kerül) az irányítók azért tovább „hallgatóznak”, hátha elcsípik még a NASA Mars körül keringő szondáin keresztül továbbított rádiójeleket. Jövő októberben kap újra annyi napfényt a leszállóhely, hogy elvileg feléledhetne az űrszonda. Erre azonban igen kevés az esély, az addig átélt nagy hideg és a légkörből a szondára kicsapódó szárazjég miatt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021