Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már nem húzza sokáig a Phoenix
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.11.01 12:34.)

A minap megszakadt, majd helyreállt a kapcsolat a NASA irányítóközpontja és a Marson tartózkodó űrszonda közt. A Phoenixet azonban most már hamarosan eléri végzete.

A gondot az egyre csökkenő napfénybesugárzás, és emiatt a napelemek csökkenő teljesítménye okozza. Az amerikai űrhivatal szakemberei szerint is meg vannak számlálva a Phoenix napjai: legjobb esetben is néhány hét lehet még hátra. Az egyre rövidülő nappalok mellett a legutóbbi leállásban egy nagy porvihar is ludas volt. A szonda akkumulátorai lemerülőben voltak, ezért csütörtökön biztonsági üzemmódba helyezte magát. A Phoenix a földi parancsokra nem reagált, de később a bolygó körül keringő, s fölötte elhaladó Mars Odyssey szonda egyik „ébresztő üzenetére” válaszolt.

A Mars északi sarkvidékének környékén dolgozó, május végén odaért űreszközt úgy programozták, hogy automatikusan újraindítsa magát, ha akkumulátorai kellőképpen feltöltődnek. Ez a folyamat most közel egy napig tartott.

A Phoenix eredetileg 3 hónaposra tervezett küldetését meghosszabbították, hogy minél több tudományos eredményt szerezzenek a szondával. Az elmúlt napokban az időjárás mostohábbra fordult a leszállóhely környékén. A porvihar mellett az alacsony hőmérséklet is gondot okoz: éjszaka -96 °C-ot mértek, a legmagasabb nappali hőmérséklet is -45 °C. Most a műszerek fűtését kapcsolják ki fokozatosan, hogy energiát takarítsanak meg. Először a robotkar, a robotkar kamerája, és az anyagmintákat kemencéivel hevítve elemző TEGA berendezés esik áldozatul, ezeket már nem képesek a normális üzemi hőmérsékleten tartani. Mielőtt végleg elnémul, a Phoenix gyakorlatilag egy passzív marsi meteorológiai állomás szerepét tölti majd be.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021