Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Phoenix túlélt egy porvihart
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.10.17 04:00.)

Az egyre fogyó napenergiával működő Mars-szonda sikeresen átvészelte első porviharát.

Az elmúlt hétvégén először került egy kisebb, regionális porviharba a Mars északi sarkvidékén állomásozó amerikai űrszonda. Bár a napelemek teljesítménye a levegőben szálló por miatt jócskán csökkent, és néhány munkálatot meg kellett szakítani, az űreszköz a körülményekhez képest újra „jól van”. A vihar 37 ezer négyzetkilométeres területre terjedt ki, s mire október 11-én a Phoenix leszállóhelyéhez ért, szerencsére már legyengült. A bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda képet is készített a viharról.


Az MRO Mars Color Imager (MARCI) műszerének felvétele. Ha a képet mint egy óra számlapját képzeljük el, akkor a vihar az óramutató járásával ellentétes irányban haladt át Phoenix felett. Maga a Phoenix helye kb. 10 órának megfelelő irányban található kis fehér pont. A vihar, ami ekkor már elvonult, 9 óra 30 percnél járt. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems)

A Phoenix május végén landolt a Marson. Talajmintákat ásott, azokat elemezte. Vízjég nyomát fedezte fel a felszín alatti rétegekben. Képeket készített, meteorológiai méréseket végzett. A közeljövőben megnő a környéken a porviharok esélye, ami tovább csökkenti a szonda lehetőségeit. A télbe forduló évszakban a Nap ugyanis egyre alacsonyabban jár, ami miatt a napelemes energiatermelés hatásfoka fokozatosan csökken, mígnem a Phoenix működésképtelenné válik. A vihar után mindenesetre a TEGA műszer egyik rekeszébe sikerült újabb talajmintát juttatni, s remélhetőleg lassan beüzemelik a fedélzeten levő mikrofont is...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021