Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mégis barátságtalan a Mars talaja az élet számára?
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.08.05 10:55.)

A Phoenixtől származó legújabb mérések arra utalnak, hogy a leszállóhely környékéről vett egyik minta olyan anyagot tartalmaz, amely szinte kizárja az élet lehetőségét. Az adatok részletes elemzése, ellenőrzése még tart.

A minap mi is beszámoltunk arról, hogy az Aviation Week & Space Technology hetilap egy, „a marsi élet lehetőségével” kapcsolatos, hamarosan várható bejelentésről cikkezett. Bár a cikkben többször is előfordult az a kijelentés, hogy nincs szó az élet nyomainak detektálásáról, mégis világszerte sokan ezt vélték kiolvasni a sorok közül. A kutatás vezetője, Peter Smith azt is határozottan cáfolta, hogy a Fehér Házat bármiről is külön tájékoztatták volna. Talán az ellentmondásos sajtóvisszhang miatt is, a NASA mégis úgy döntött, hogy némi információt megoszt a közvéleménnyel. Úgy tűnik, a valódi hír épp a túlzó feltételezéseket cáfolja...

Az elmúlt hónap során a MECA (Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer) műszeregyüttes nedves kémiai laboratóriuma két talajmintát elemzett. Korábban, az első analízis után arról szóltak a hírek, hogy a marsi talaj összetétele sok tekintetben hasonló a földiéhez. Kémhatása ugyan elég lúgos, de még elviselhető volna egyes életformák számára. (Sőt, egyedül a pH érték még azt sem akadályozná meg, hogy például spárgát termeljenek ott...) A talajban tápanyagként szóba jöhető ásványi összetevőket (pl. nátriumot, magnéziumot, klórt) is találtak. A második elemzés során viszont erősen oxidáló hatású perklorátot is felfedeztek, ami megkérdőjelezi bármilyen életforma fennmaradását.

Az eredmények ugyanakkor még nem tekinthetők véglegesnek – ezért is igyekeztek várni a bejelentéssel. A kutatók a TEGA műszerrel – amely közvetlenül a jeges réteg tetejéről vett mintát, majd azt melegítve az eltávozó gázok összetételét határozta meg – most nem találtak perklorátra utaló jelet. A Phoenix csapata megpróbálja összerakni a helyenként ellentmondásosnak tűnő információ-mozaikokat. Ilyenkor az a lehetőség is felmerül, hogy a talajt az adott mintavételi helyen valamilyen módon maga a leszálló szonda szennyezte be. Ezért részletesen tanulmányozzák a start előtt végzett földi tesztek eredményeit is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021