Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megvan a marsi víz
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.08.01 08:14.)

Nem meglepetés, de mégis történelmi jelentőségű felfedezés: a Phoenix közvetlenül is bebizonyította, hogy van vízjég a Mars talajában.

A Phoenix kutatócsoportjának végre van oka ünnepelni, hiszen hosszas viszontagságok után sikerült vízjeget tartalmazó mintát juttatni a TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) műszer egyik kemencéjébe. Legutóbb azon bukott el a próbálkozás, hogy a jegesnek feltételezett rétegből lekapart anyagminta megtapadt a markolókanál alján.

A TEGA berendezés a fokozatosan melegített anyagmintából eltávozó gázok összetételét analizálja. Korábban, az első vizsgálat során nem bukkantak víz nyomára. A feltételezések szerint azért, mert túl sok ideig tartott a mintának a műszerbe juttatása, s ez idő alatt a benne levő vízjég elszublimált. A talajfelszínen látható, majd pár napon belül eltűnő szemcsék fényképezése egyébként igazolni látszott ezt az elképzelést. (Még korábban a Mars körül keringő űrszondák radaros mérései is a felszín alatti jelentős mennyiségű jégre utaltak a bolygó sarkvidéki területein.) A vízjég közvetlen kimutatása – „megérintése és megízlelése” – azonban eddig még váratott magára.


A NASA Phoenix szondája által eddig mélyített, valamint a még tervezett árkok. A mostani minta a Snow White nevű helyről származott. (Kép: NASA / JPL-Caltech / U. Arizona / Texas A & M)

A július 30-án végül a TEGA műszerbe juttatott mintában levő kevéske jég jelenlétére a hőmérséklet emelkedésének menetéből következtettek. A melegítés hatására a jég megolvad, s amíg ez a fázisátalakulás teljesen le nem zajlik, hőmérséklete állandó marad.

Eközben a Marson tartózkodó szonda elkészítette a leszállóhely környékének teljes, színes panorámaképét. A Phoenix küldetését egyébként hivatalosan is meghosszabbították, egyelőre 1 hónappal, szeptember 30-ig. Ennek további költsége 2 millió dollár, ami az eddigi teljes 420 millióhoz képest nem nagy összeg...


Marsi körpanoráma a Phoenix leszállóhelyéről nézve, 400 egyedi felvételből összerakva. (Kép: NASA / JPL-Caltech / U. Arizona / Texas A & M)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023