Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Phoenix: megvan a jég!
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.06.20 08:32.)

A NASA tegnap megerősítette, hogy a Phoenix űrszonda jeget talált a Mars felszíne alatt.

A Phoenix Mars-szonda a korábbi problémák után most úgy tűnik elérte azt a tudományos áttörést, amiért küldték. A szonda egyik, négy marsi nappal korábban (sol 20) kiásott kutatóárkánál néhány fényesebb felületű rög a 24. marsi napra (amíg a szonda fényképezőgépét nem irányították újra a korábban vizsgált területre) eltűnt. A tudósok szerint a jelenség magyarázata nem lehet más, mint hogy a rögök jégdarabok voltak, amelyek a felszínre kerülve elszublimáltak. A fényképek csütörtök reggel érkeztek és azóta az elemzésük folyik, de a felfedezést megerősítették a NASA honlapján.


A Dodo-Goldilocks névvel illetett árok, ahonnan a feltételezett jég elillant. Ugyanennek a képnek az animált változata („ilyen volt - ilyen lett”) megtekinthető ezen a webcímen. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona / Texas A&M University)

A teóriát tovább erősíti, hogy szintén tegnap egy másik kutatóárok ásása közben a szonda ásókarja valamilyen kemény anyagba ütközött, ami a feltételezések szerint egy jégréteg lehet. A feltételezett jégréteg egyébként pont olyan mélységben húzódik a felszín alatt, mint egy másik kutatóárokban talált keményebb réteg, így a tudósok most úgy gondolják, hogy a szonda alatt több helyen is fognak jeget találni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023