Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyelőre „száraz” a Mars
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.06.17 11:33.)

Legalábbis a talaj felső rétege, amelyből a Phoenix mintát vett, nem tartalmaz kimutatható mennyiségű vízjeget.

Megszületett az első talajelemzés eredménye a Mars északi poláris vidékén, ahová a NASA Phoenix űrszondája május végén leszállt. Mint arról korábban mi is írtunk, az elemzésre szolgáló TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) műszerbe nem volt egyszerű bejuttatni a talajmintát, mivel a szűrőrácson fennakadtak a vártnál nagyobb méretű, összeállt szemcsék. Végül rázással sikerült megoldani a problémát. A detektor a mintákat fokozatosan, 1000°C körüli hőmérsékletig melegíti, s eközben elemzi a viselkedését, az eltávozó gázok összetételét.

Az elsőként megvizsgált minta a talaj legfelső, 6 cm-es rétegéből származott. Az első mérések során egyelőre 175°C-ig jutottak a melegítéssel, de víz nyomára nem sikerült bukkanni. A Mars körüli pályáról korábban végzett megfigyelések, illetve a leszállás helyén a felszín poligonális mintázata mind arra utal, hogy jelentős mennyiségű fagyott víz lehet a mélyben. A kutatók szerint a mostani negatív eredmény nem meglepő, hiszen a leszállóhely környékén éppen nyár van. A jég talán 20 cm-nél mélyebbre húzódott. Felmerülhet a kérdés, hogy a mintavétel körülményei befolyásolhatták-e magát az eredményt? Lehetséges, hogy az esetleges víztartalom a szűrőn végül fennakadt nagyobb, jobban összeállt szemcsékben koncentrálódik. Másrészt az is kérdéses, hogy a műszer „bejáratánál” töltött néhány nap alatt elillanhatott-e a víz – feltéve, ha egyáltalán volt belőle a talajmintában.

A kutatók szinte biztosak benne, hogy az anyag további hevítése során az ásványokban kémiailag kötött víz szabadul fel. Ez azt jelentené, hogy az ásványok egy korábbi időszakban vízzel kerültek kapcsolatba. Ilyesmire utaló jeleket bőségesen talált a Spirit és az Opportunity a Mars egyenlítői vidékeinek közelében.


A Phoenix sztereokamerájával június 13-án készített felvétel. Az árok két ásás után alakult ki. A felső részén látható fehéres anyag talán vízjég - vagy inkább mégsem... (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona / Texas A&M University)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021