Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Időjárás-jelentés a Marsról
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2008.05.24 06:00.)

A vasárnapról hétfőre virradó éjjel leszálló Phoenix űrszondát kedvező időjárás várja a Marson.

A tervezett pólusközeli leszállóhely koordinátái: északi szélesség 68°, keleti hosszúság 233°. Az amerikai szonda tavaly augusztus óta tartó, 679 millió kilométeres útjának magyar idő szerint június 26-án (hétfőn) hajnali 1:53-kor lesz vége. A leszállás végkimeneteléről a földi irányítók – a 275 millió km-es Föld-Mars távolság miatt – csak mintegy 15 perccel később értesülnek.


A leszállóhely (balra fent) a Mars térképén. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

A Phoenix az 1999-ben sikertelenül járt Mars Polar Lander feladatait szeretné elvégezni. A talaj és a jég helyszíni analízisével arra keresi a választ, hogy most, vagy valamikor a régmúltban kedvezőek lehettek-e a körülmények a Marson az élet valamilyen egyszerű formájának kialakulásához.


A Phoenix a Marson. (Fantáziakép: NASA / JPL-Calech / University of Arizona)

Bár a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai, a küldetés irányítói optimisták a sima leszállás sikerét illetően, azért a kb. 7 percig tartó légköri fékezés folyamata nem ígérkezik kockázatmentesnek. Az űreszköz a Mars felé vezető útján eddig jól teljesített, az szükséges összes pályamódosító manővert és a műszerek tesztjeit is sikerült végrehajtani. A következő manőver magyar idő szerint május 25-én 4:46-kor várható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023