Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az MRO elérte végleges pályáját
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Távoli világok kutatói - 2006.09.02 08:23.)

Közel hat hónap Mars körüli keringést követően befejezte légköri fékező manővereit az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter, s ezzel hamarosan megkezdődhet a tudományos kutatóprogram.

2006. augusztus 30-án, 445. Mars körüli keringésekor a Mars Reconnaissance Orbiter amerikai Mars-szonda begyújtotta hajtóműveit, hogy pályájának Mars-közel-pontja kiemelkedjen a bolygó légköréből. Erre azért volt szükség, mert az űreszköz már majdnem fél éve csökkenti kezdetben igen elnyújt ellipszis alakú pályájának távolpontját. Ezt azzal érte el az űrszonda, hogy belemerült a bolygó légkörébe, ezzel fékeződve, egyszersmint csökkentve a bolygótól való legnagyobb távolságot. Ahogy ez megtörtént, már csak ki kellett emelkedni a légkörből, nehogy tovább csökkenjen a távolság; továbbá azért, hogy a megfelelő körhöz közeli végleges pályát elérje.

A légköri fékezés során a kezdeti 35 órás keringési idő két órára csökkent, s a módszer mintegy 600 kg üzemanyagot takarított meg.

A következő keringések során kialakítják az űrszonda végleges pályáját, néhány héten át pedig még tesztelik a műszereket. A tényleges kutatóprogram novemberben kezdődik meg, ugyanis időközben a Mars a Nap "mögött" halad el, s ez három héten át akadályozza majd a kutatást.

Tudományos szempontból az űrszondától azért is várhatók igen komoly eredmények, mivel kamerája az eddigi legnagyobb felbontású kamera, amely űrszondán valaha helyet kapott: egy 15-20 cm/pixel felbontású, 40 cm átmérőjű teleszkóp.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021