Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars körüli pályán az MRO
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2006.03.11 08:06.)

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda hét hónapi utazás után sikeresen túljutott az izgalommal várt manőveren, és a Mars körül elnyúlt ellipszispályára állt.

Az esemény hazai idő szerint tegnap, március 10-én késő este (22:24) kezdődött. Ekkor kapcsolták be 27 percre a szonda fő hajtóművét, hogy az űreszközt a kellő sebességre fékezze. Nem sokkal a manőver kezdete után az MRO a Mars mögé került, eltűnve ezzen a NASA irányítóinak szeme elől. Csupán a fél óráig tartó takarás után derült végül ki, hogy a művelet tökéletesen sikerült. Ha akár csak néhány perccel rövidebb ideig működnek a rakéták, a legújabb amerikai Mars-szonda menthetetlenül elrepül a célpontja mellett.

Lassan megkezdődhet a hosszadalmasnak ígérkező műveletsorozat, amellyel a pályamagasságot folyamatosan csökkentik. A következő hat hónap alatt több száz légköri fékező manővert hajtanak végre. (Ha ugyanezt a Földről szállított üzemenyaggal akarták volna megoldani, 70%-kal többet kellett volna belőle a Marsig vinni.) A cél a 255-320 km közötti magasságban húzódó pálya, ahonnan soha nem látott élességű képeket küld majd a szonda a vörös bolygó felszínéről. A kamerák mellett az MRO műszerei között van még színképelemző és a felszín alá „belátó” radar is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021