Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az ENSZ Albizottság ülése
(Rovat: Űrpolitika - 2019.02.26 14:15.)

Az ENSZ Világűrbizottságának Tudományos és Technikai Albizottsága (COPUOS STS) 2019. február 11–22. között Bécsben tartotta 56. ülésszakát.

Az ülésszakon Pontsho Maruping (Dél-Afrika) elnökölt. Amint az várható volt, az ENSZ Közgyűlés decemberi határozata alapján a Világűrbizottság tagsága öt újabb országgal bővült (Ciprus, Etiópia, Finnország, Mauritius és Paraguay), így immár 92 ország tagja a Bizottságnak. Az ülésszakon ezek közül 72 ország képviselői vettek részt, rajtuk kívül az ENSZ több szakosított szervezete, valamint az űrtevékenységben érintett kormányközi és nem kormányzati nemzetközi szervezet képviselői is jelen voltak. Megfigyelőként három ország kérte és kapta a részvétel lehetőségét: Horvátország, Dominika és Málta. A magyar delegációt Dán Károly nagykövet vezette, a küldöttség tagja volt Horvai Ferenc, a KKM Űrkutatásért Felelős Főosztályának munkatársa és hazánk bécsi Állandó Képviseletének két diplomatája. Az ülésszakon sajnálatos módon magyar felszólalás sem az általános véleménycsere keretében, sem egyetlen más napirendi ponthoz kapcsolódóan sem hangzott el.

Az immár több mint egy évtizede tartó hagyománynak megfelelően az ülésszak első napjának délutánján a COSPAR szervezésében szimpóziumot tartottak, amelynek témája ebben az évben „Az űridőjárás és a kis műholdak” volt a témája. A szimpóziumon hat előadás hangzott el, valamint egy beszámoló a Világűriroda ezirányú tevékenységéről. A szimpózium előadásainak anyaga az ülésszak honlapján megtekinthető.

Az ülésszakon a küldöttek az általános véleménycsere felszólalásait követően a következő érdemi napirendi pontokban fejthették ki véleményüket: az ENSZ űralkalmazási programja, űrtechnika a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés szolgálatában, műholdas távérzékelés, űrszemét, katasztrófahelyzetek kezelése, műholdas navigáció, űridőjárás, földközeli objektumok, az űrtevékenység hosszú távú fenntarthatósága, nukleáris erőforrások használata a világűrben, világűr és egészség, valamint a geostacionárius pálya problémaköre. Az ülésszak eseményeinek összefoglalását a Világűriroda honlapján megtalálható Draft Report (majd a néhány hónap elteltével felkerülő végleges jelentés) tartalmazza.

Az Albizottság munkáját szokás szerint négy munkacsoport segítette (általános, Space 2030 Agenda, világűr és egészség, nukleáris erőforrások). Az általános munkacsoport javasolta, hogy az Albizottság jövőre változatlan napirenddel, azaz a fent felsorolt témákban folytassa munkáját. Meghatározta, hogy a jövő évi szimpózium témája a következő lesz: Access to space for all. Emellett 60 pontból álló, a COPUOS elé terjesztendő javaslatcsomagot fogalmazott meg az ülésszakok lebonyolításának hatékonyabbá tétele érdekében.


Az ülésszakhoz kapcsolódó szimpózium egyik előadásában bemutatott kép a NASA napfizikai és űridőjárási űreszközeiről. (Kép: UN OOSA)

Végül, de nem utolsósorban, az Albizottság ülésszakára visszatérve megemlítjük, hogy az ülésszakon szokás szerint több – idén az említett szimpózium előadásait nem számítva szám szerint 62 – szakmai (ún. technikai) előadás is elhangzott (sajnálatos módon magyar előadás nem volt köztük). Ezek közül néhányról az elkövetkező hetekben részletesen is beszámolunk.

Itt emlékeztetünk arra, hogy az ENSZ Világűriroda és a Space Generation Advisory Council (SGAC) még tavaly versenyt hirdetett 18–35 év közötti fiatalok számára. A pályázóknak 3 perces videót kell készíteniük az űrtevékenység és az ENSZ fenntartható fejlődési céljai kapcsolatáról. A pályaművek feltöltésének határideje 2019. március 22. A részletes feltételek a lenti linken olvashatók.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021