Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az űrrepülőgép pilótanője
(Rovat: Űrpolitika - 2016.11.14 07:15.)

Eileen Collins nyáron felszólalt a Republikánus Párt elnökjelölő Konvencióján. Szavait az elnökválasztás eredménye új megvilágításba helyezte.

Számíthat-e a megválasztott elnök a jövőben is a pilótanőre?


Eileen Collins, az űrrepülőgép első női parancsnoka az első holdraszállás 47. évfordulóján a Republikánus Párt Konvencióján mondott beszédet. (Kép: Space News)

Collins beszédét éppen július 20-án, az első holdraszállás 47. évfordulóján mondta el. „A felfedezők nemzete vagyunk!” – kezdte beszédét, majd Kennedy elnök 1961-es beszédéből idézett, amikor Kennedy meghirdette az Apollo programot. Emlékeztetett az évfordulóra, Armstrong és Aldrin holdralépésére. Nem felejtette el megemlíteni, hogy kitűzték az amerikai zászlót, és otthagytak a Holdon egy plakettet a „Békében jöttünk, az egész emberiség nevében” felirattal. A holdraszállással Amerika eleget tett a kihívásnak, amelyet a vezető szerep megszerzése jelentett. „Tudjuk, hogy a világűr meghódítása egyszerre feltalálás, innováció és felfedezés” – folytatta. Megemlítette a sikeres automata küldetéseket a Marshoz, a Jupiterhez és a Plútóhoz, amelyek a Földre vonatkozó ismereteinket is gyarapították. Azonban az Egyesült Államok 2011-ben befejezte az űrrepülőgép-programot, vagyis öt éve nem indult amerikai űrhajós az Egyesült Államok területéről az űrbe. „Ennél jobban kell teljesítenünk!” – mondta, a hallgatóság ujjongása közepette. Az erős országoknak ki kell venniük a részüket a felfedezésekből, az innovációból. Hangsúlyozta, hogy Amerikának újra nagyratörő célokra van szüksége, mert az amerikai emberek újra meg fogják kérdezni: „Mi következik ez után?”. Olyan programra van szükség, amelyik az Egyesült Államok űrprogramját újra világelsővé teszi, és olyan vezetőre, aki Amerikát újra naggyá teszi.

A beszéd elég egyértelműen – az utolsó mondatokban kimondva is – Donald Trump „Amerikát újra naggyá tesszük!” jelszavának az űrprogramra vonatkoztatását jelentette.

Eileen Collins első egyetemi diplomáját 1978-ban szerezte. Attól kezdve a Légierőnél szolgált pilótaként, kiképzőként, majd berepülő pilótaként, miközben további két diplomát szerzett. Pilótaként 30 különböző repülőgéptípuson 6751 órát repült. 1990-ben választották ki űrhajósnak. Négyszer járt a világűrben, mindannyiszor az űrrepülőgépekkel, összesen több mint 38 napot (872 órát) töltött az űrben. Ő volt az űrrepülőgép első női pilótája és első női parancsnoka. A Légierőtől 2005-ben, a NASA-tól éppen tíz éve, 2006-ban vonult vissza.

Először 1995-ben a Discovery pilótájaként járt az űrben (STS–63), amikor a Shuttle/Mir program nyitányaként az űrrepülőgéppel megközelítették és körülrepülték az orosz Mir űrállomást, de még nem kapcsolódtak össze azzal. 1997-ben az Atlantis pilótája volt (STS–84), ekkor viszont az űrrepülőgép már hatodik alkalommal dokkolt a Mirrel. 1999. július 23-án a Columbiával indult az űrbe (STS–93), mint az űrrepülőgép első női parancsnoka. A küldetés során legfontosabb feladatukként pályára állították a másfél milliárd dollár értékű Chandra-röntgenobszervatóriumot.


Felkészülés közben a Johnson Űrközpontban, 2004-ben. (Kép: NASA)


A Discovery startja 2005. július 26-án. (Kép: NASA)

Negyedik, egyben utolsó űrrepülését 2005-ben hajtotta végre (STS–114), amikor a Discovery parancsnoka volt. A fontos küldetés jelentette a Columbia katasztrófája után az amerikai űrrepülőgép visszatérését az űrbe, két és fél év kényszerszünet után. Ez alkalommal az űrrepülőgép már a Nemzetközi Űrállomással kapcsolódott össze.


A Discovery 2005-ben (STS–114) Eileen Collins parancsnoksága alatt a Nemzetközi Űrállomás felé közeledik. (Kép: NASA)


Eileen Collins 2005-ben, a negyedik űrrepüléséről való visszatérése után. (Kép: Getty)

Tegnapi cikkünkben külföldi elemzők véleményeit ismertettük, milyen lehet a Trump-korszakban az amerikai űrpolitika. Az elvek valóra váltásában sok múlik a személyeken, elsősorban azon, kit nevez ki az új elnök a NASA élére. Talán éppen Eileen Collinst, aki nyáron a legmagasabb szinten exponálta magát Donald Trump és a Republikánus Párt mellett, és aki az első nő (de nem az első űrhajós) lehetne a NASA élén?

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021