Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ENSZ űr-albizottsági ülés
(Rovat: Űrpolitika - 2016.02.15 14:15.)

Bécsben megkezdődött az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 53. ülésszaka.

A február 15-26. közötti ülésszakon a COPUOS immár 83 tagországának – köztük Magyarországnak – és számos, az űrtevékenységben érdekelt nemzetközi szervezetnek mintegy 300 képviselője vesz részt.


A Világűrbizottság idén hat új tagállammal bővült. Az ENSZ Közgyűlése tavaly ősszel hagyta jóvá (angol neveik ábécésorrendjében) Salvador, Izrael, Oman, Katar, Srí Lanka és az Egyesült Arab Emirátusok belépését. Emellett megfigyelőként a COPUOS állandó tagja több mint harminc, az űrtevékenységhez kötődő nemzetközi szervezet, amelyek egy része ugyancsak képviselteti magát a Világűrbizottság és két Albizottsága ülésszakain.


Az Albizottság munkáját új elnökének megválasztásával kezdte, mert most járt le dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda korábbi vezetője két évre szóló megbízatása, aki 2014. február óta töltötte be ezt a tisztséget.

Az Albizottság új elnöke dr. Vinay Kumar Dadhwal, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) Nemzeti Távérzékelési Központjának (NRSC) az igazgatója lett. V. K. Dadhwal már évek óta vezeti az Albizottság mellett működő Általános Munkacsoportot, ezt a tisztségét elnöki teendői mellett is megtartja. Érdekesség viszont, hogy az Albizottság elnöki tisztét csak egy évig tölti be, mert az őt jelölő ázsiai országok csoportja a két évre szóló megbízatást megosztotta, ennek megfelelően a jövő évi ülésszakot már japán képviseletében Chiaki Mukai (JAXA) korábbi japán űrhajósnő fogja vezetni.

Az ülésszakon a küldöttek többek között a műholdas távérzékelésről, az űrszemétről, a katasztrófahelyzetek kezeléséről, a műholdas navigációról, az űridőjárásról és a földközeli égitestekről folytatnak eszmecserét. Megtárgyalják azt is, milyen módon emlékezzenek meg a COPUOS 2018. évi ülésén az első UNISPACE konferencia 50. évfordulójáról.


Az ülésszak programjában számos szakmai előadás is szerepel, köztük két magyar előadás. Az ülésszak szakmai előadásainak vetített anyaga egy-két nappal azok elhangzása után az ülésszak honlapján elérhető. A két magyar és a további érdekes előadásokról a tavalyihoz hasonlóan idén is beszámolunk olvasóinknak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024