Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fél évszázad űrpolitika
(Rovat: Űrpolitika - 2016.01.02 08:15.)

Közel fél évszázad alatt három nagyszabású világűr-konferenciát (UNISPACE) szervezett az ENSZ. A negyedik helyett az első háromra emlékeznek.

Az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) tevékenységét az öt átfogó világűrjogi egyezmény, valamint számos határozat és ajánlás megalkotása mellett a UNISPACE (ejtsd: juniszpész, UN Conference on the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space) néven megrendezett három nagy konferencia fémjelzi. A három nagy, űrkutatási világkonferenciát 1968-ban, 1982-ben, illetve 1999-ben tartották. Ezeken a konferenciákon a Világűrbizottság mindenkori tagországain kívül az ENSZ számos további tagállama is képviseltette magát.

Közeleg az 1968-ban tartott első UNISPACE fél évszázados évfordulója, ezért novemberben a Világűriroda (OOSA) kezdeményezésére a COPUOS tisztségviselői megbeszélést tartottak, hogyan emlékezzenek meg a UNISPACE+50 eseménnyel a három konferencia történetéről.


2015. novemberben előkészítő tanácskozást tartottak Bécsben, hogy 2018-ban méltó módon emlékezhessenek meg a három UNISPACE konferenciáról. (Kép: UN OOSA)

A UNISPACE I ajánlása nyomán kezdett az OOSA az űralkalmazásokkal foglalkozni, mert már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az alkalmazások minél szélesebb körű elterjesztése szolgálja legjobban a fejlődő országok érdekeit. Ennek a munkának a koordinálására hozták létre a Világűrirodán belül az önálló űralkalmazási részleget és az űralkalmazási szakértő (Expert on Space Applications) tisztét. A UNISPACE II ajánlására jöttek létre a regionális oktatási központok, amelyek legfontosabb feladata a fejlődő országokban az űrtevékenység alkalmazásaiban (meteorológia, távérzékelés, távközlés, navigáció, katasztrófakezelés, stb.) jártas szakértők kiképzése, továbbképzése. Jelenleg már hét ilyen központ működik (Indiában, Kínában, Jordániában, Nigériában, Marokkóban, Brazíliában és Mexikóban).

A UNISPACE III ajánlásai eredményeképpen több fontos lépés is történt. Az ENSZ Közgyűlése minden év október 4. és 10. közötti időszakát Nemzetközi Világűrhétté (World Space Week) nyilvánította. Létrehozták az úgynevezett Disasters Chartert, amely fennállása 15. évfordulójáról nemrég emlékeztünk meg portálunkon. Létrejött a műholdas navigációs szolgáltatást nyújtó államok és űrügynökségek egyeztető fóruma, az ICG. Létrehoztak egy új, a távérzékelési adatok katasztrófahelyzetekben történő minél hatékonyabb felhasználását segítő koordinációs programot (UN-SPIDER, Space-based Information for Disaster Management and Emergency Response, azaz űralapú információk kezelése katasztrófahelyzetekben). Végül legújabban létrejött a Földet fenyegető kisbolygók megfigyelését koordináló két testület (IAWN, International Asteroid Warning Network és SMPAG, Space Mission Planning Advisory Group).


Az 1999 júliusában Bécsben tartott UNISPACE III konferenciát az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan nyitotta meg. (Kép: UN)

Az előkészületek jegyében 2016-ben és 2017-ben egy-egy magas szintű előkészítő fórumot tartanak. Az ezeken és a UNISPACE+50 rendezvényen megtárgyalandó kérdések négy nagy témakört ölelnek fel: világűr és gazdaság, világűr és társadalom, a világűr elérhetősége, valamint űrdiplomácia. Az eddigi három UNISPACE időpontját tekintve alaposan megérett volna már az idő egy negyedik, hasonló konferencia szervezésére. Ennek megrendezésére azonban az OOSA-nak nincs kapacitása, szponzorok (támogató államok) nem jelentkeztek, és amúgy is, az űrtevékenység még 1999-hez képest is (nem is beszélve 1968-ról) olyan szélessé és sokrétűvé vált, hogy reménytelen vállalkozásnak látszik a mai űrtevékenység egészét egyetlen konferencia keretében átfogni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021