Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Véget ért a 66. Nemzetközi Világűrkongresszus
(Rovat: Űrpolitika, Álmuk a világűr - 2015.10.18 07:15.)

Október 16-án véget ért az idei Nemzetközi Világűrkongresszus. A 66. IAC záróünnepsége során az Nemzetközi Asztronautikai Szövetség zászlaját a mexikói delegációnak adta át az izraeli szervezőbizottság.

Jeruzsálemben péntek délután zárták le hivatalosan az október 12-16. között zajló 66. Nemzetközi Világűrkongresszust. Az előző évekhez hasonlóan a kongresszus utolsó napja nyitott volt a nagyközönség és a diákok számára, így az érdeklődők részt vehettek az előadásokon, valamint megtekinthették a konferencia szerves részét képező kiállítást, ahol különböző űrügynökségek, űripari cégek, profitorientált és non-profit szervezetek mutatták be tevékenységeiket a standoknál.


Pillanatkép a kiállításról.

A pénteki nap első előadásán az egyik legújabb űrkutatási hírrel foglalkozott James Graf, a NASA JPL intézményéből és Bernard Foing, az Európai Űrügynökség ESTEC központjából. A téma a Mars Reconnaissance Orbiter misszió és a Mars felszínén újonnan felfedezett víz jelenléte volt.

Ezután Sunita Williams és Reinhold Ewald űrhajósok válaszoltak a helyi és a különböző országokból érkezett fiatalok kérdéseire, miközben a technikai szekciók zajlottak. Ewald előadásában Yoda mester szavait idézte az örök klasszikus Csillagok háborúja sorozat 5. epizódjából: „A jövő mindig mozgásban van.” Az űrbe telepített eszközök és katasztrófavédelem szekcióban a Föld körüli vaskupola ötlete is felmerült az egyik előadásban.

A délutáni szekciókat a kongresszus hivatalos záróünnepsége követte, amelyen bejelentették az IAF közgyűlésének délelőtti döntését, miszerint a 2018-as Nemzetközi Világűrkongresszus megrendezési jogát a pályázó uruguay-i Punta del Este, az ausztriai Bécs és a német Bréma városa közül ez utóbbi nyerte el. A vendéglátó szervezet a Német Űrügynökség (DLR) és a ZARM ejtőtornyot üzemeltető vállalat, amely 1997 óta tagja az IAF-nek. Bréma már bizonyította rátermettségét a feladatra a 2003-as 54. Nemzetközi Világűrkongresszus megszervezésével.

Továbbá az immáron 66 országból 306 tagszervezetet számláló Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) pénteki éves közgyűlésén megválasztották a szervezet új elnökét is. A következő három éves ciklusban e pozíciót Jean-Yves Le Gall, a párizsi székhelyű francia űrügynökség (Centre National d’Etudes Spatiales, CNES) elnöke fogja betölteni, aki eddig az IAF ipari kapcsolatok alelnöke volt. Az új alelnök az International Space University mesterképzésének igazgatója és professzora, Chris Welch lett.


Solymosi János, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) elnöke és Bacsárdi László, a MANT főtitkára az IAF közgyűlésén

A gálaünnepségen gratuláltak a Fiatal űrkutatási vezetők díj nyerteseinek is (a díjnak magyar vonatkozása is volt, lásd Új űrkorszak, új megoldások című írásunkat). Idén az orosz Boris Pschenichner kapta a Malina Aeronautikai Medált az űrhöz kötődő ismeretek oktatásához kapcsolódó tevékenységéiért.

A hazai űrtevékenység szakemberei számos publikáció és előadás formájában ismertették eredményeiket a nemzetközi fórumon. A Magyar Asztronautikai Társaságot (MANT) három vezetőségi tag képviselte az IAF éves közgyűlésén, a kongresszus magyar résztvevői pedig szerda este gyűltek össze egy baráti hangulatú vacsorára a MANT szervezésében.


A magyar vacsora résztvevői, jobbról balra: Chris Vasko, Strádi Andrea, Milánkovich Dorottya, Novák Dániel, Bacsárdi László, Solymosi János, Bálint Tibor.

A jövő évi kongresszusra 2016. szeptember 26-30. között kerül sor a mexikói Guadalajara városában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023