Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új űrkorszak, új megoldások
(Rovat: Űrpolitika - 2015.10.17 08:15.)

A Jeruzsálemben zajló világűrkongresszus egyik fő célja, hogy összehozza mindazokat, akik az űr felfedezésén és a emberiség javára való fordításán munkálkodnak.

A 66. Nemzetközi Világűrkongresszus szerdai napját a Women In Aerospace Europe (WIA-Europe) által szervezett reggeli nyitotta. A reggel hét órakor kezdődő hagyományos reggelit Simonetta di Pippo, a WIA-Europe elnöke nyitotta meg. A korai időpont ellenére a reggelin nagy számban jelentek meg a konferencia résztvevői, hogy különböző köszöntők meghallgatása után beszélgessenek egymással. Rövid köszöntőjében Artemisről, Apollo ikertestvéréről beszélt Jan Wörner ESA-főigazgató, ezzel arra célozva, hogy a nők jelenléte elengedhetetlen az űrkutatásban. „Nem látok semmilyen nemi különbségekből fakadó határt az űrben” – nyilatkozta később Sunita Williams amerikai űrhajósnő.


Pascale Ehrenfreund, a német DLR elnökének előadása a reggelin. (Fotó: Remco Timmermans)

A szerdai nap folyamán a délelőtt és délután futó párhuzamos technikai szekciók mellett számos fórumbeszélgetést és két nagyobb előadást hallgathattak meg a résztvevők. Az első plenáris előadáson a 250 kg-nál kisebb műholdakban rejlő nagy lehetőségekről esett szó, amelyek segítségével az űr bármikor elérhetővé válik mindenki számára megfizethető áron. Este pedig David Finkleman (Massachusetts Institute of Technology, MIT) tartott előadást űr-helyzetismeret (space situational awareness) témakörben. Előadásában a különböző műholdpályákon való összeütközések megelőzéséhez szükséges szabályok és eljárások kialakításának a szükségességéről beszélt. A Global Networking Forum elnevezésű helyszínen szervezett fórumokon érintették a hibrid és teljes elektromos meghajtás témakörét, a nemzetközi együttműködés szerepét egy új űrkorszak kialakításában, valamint az emberes űrrepülésekre vonatkozó kilátásokat orosz szemszögből.

Csütörtök reggel a plenáris ülésen az ötven éves múlttal rendelkező űrsétáról beszélgettek. Az egyedülálló élményt nyújtó „sétát” eddig több mint 700 alkalommal hajtották végre űrhajósok. A nap második plenáris ülésén a Hold, mint a nyolcadik kontinens került a középpontba. Jan Wörner, az ESA főigazgatója a globális Hold-falu megvalósításáról és a nemzetek erősségeinek ötvözéséről beszélt.


A „Hold: egy kontinens és út a jövőbe” című plenáris ülés résztvevői.

Az általa javasolt állandó nemzetközi Hold-állomás a Nemzetközi Űrállomás – Hold – Mars-utazás részét jelenti. Elmondta azt is, hogy egy olyan inspiráló célt keresett, ami ötvözi a robotos és emberes űrrepüléseket, lehetőséget biztosít mikrogravitációs kísérletekre, nemzetközi együttműködési lehetőségeket kínál. Az általa elképzelt globális együttműködés különböző nemzetek, különböző kompetenciák és különböző kultúrák között zajlik. Elmesélte, hogy kapott megkeresést vállalkozó kedvű személyektől, akik szívesen lennének az általa javasolt Hold-falu polgármesterei, de az elképzelése nem erről szól. Javaslata egy közös alapot jelent, szabad és ingyenes hozzáféréssel, többféle célból, egyszerre többféle felhasználónak – ezért nevezi Hold-falunak. Ugyanakkor nem gondolja azt, hogy a faluban csak a kormányzati szektor képviselői kaphatnak helyet, a holdi (céges) bányászat és holdi hotelek egyaránt beleférnek az elképzelésébe.

Csütörtök délután folyamán a Bloostar nevű új típusú indító eljárást mutatták be a 2009-ben alapított spanyol Zero2infinity cég képviselői. A cég egy új technológiát tervezett és fejlesztett ki, amelyet rockoonnak neveznek.


A Bloostar indító eljárása. (forrás: Bloostar, Wikipedia)

A maximum 150 kg hasznos tömeget hordozó eszköz egy magaslégköri ballon és egy háromfokozatú, toroid alakú rakétahajtómű kombinációja. Az alapkoncepciót már 1949-ben kidolgozta Van Allen munkatársaival, ám az akkori technikával még nem tudták irányítani a ballonokat, így nem volt sikeres a misszió. A spanyol cég 2018-ra tervezi a Bloostar indítását, amely mikroműholdakat fog alacsony Föld körüli pályára állítani. A költségek minimalizálása érdekében a tervek szerint a ballont a Kanári-szigetek mellől egy hajóról engedik majd fel, így nem kell indítóállomást bérelni, a tervezett indítási költség így 4 millió euró.

„Az innováció a változásra való képesség” – mondta Guillaume Girard, a Zero2infinity cég képviselője, akit az idei évben az IAF Young Space Leaders díjjal tüntettek ki (szabad fordításban: IAF fiatal űrvezetői elismerés). Rajta kívül még öt fiatal nyerte el ezt a kitüntetést, többek között az osztrák-magyar állampolgárságú Chris Vasko. Ezt a díjat olyan fiatal kutatóknak adják oda, akik az egyetemi tanulmányiak vagy jelenlegi munkájuk alatt különböző tevékenységekkel népszerűsítették az űrkutatást, hozzájárultak a nagyközönség űrrel kapcsolatos ismereteinek elmélyítéséhez és segítették a nemzetközi közösség együttműködését.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024