Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Véget ért a COPUOS STS ülésszaka
(Rovat: Űrpolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2015.02.16 12:15.)

Bécsben befejeződött az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 52. ülésszaka.

A február 2-13. közötti ülésszakon a COPUOS 77 tagországa közül 60 tagállam és 7 megfigyelő ország, valamint 24 nemzetközi szakmai szervezet mintegy 300 küldötte vett részt. A résztvevők 12 témakörben folytattak eszmecserét az űrszeméttől a műholdas navigáción keresztül az űrtechnika katasztrófahelyzetekben játszott szerepéig. A plenáris ülés mellett három munkacsoport foglalkozott az általános, szervezeti kérdésekkel, a nukleáris energiaforrások űrbeli használatával és az űrtevékenység hosszú távú fenntarthatóságának rendkívül összetett kérdéskörével.


Az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS) és Albizottságai az ENSZ bécsi központjának ebben a termében tartják üléseiket.

Örvendetes, hogy sok év után ismét magyar szakmai előadás hangzott el az Albizottságban. Marosy Gábor (BME és C3S Kft.), a Masat csapat tagja a Masat–1 tapasztalatai alapján a nanoműholdak hasznosítási lehetőségeiről Possible uses of nanosatellites for various mission applications címmel tartott előadást. Tegyük hozzá, hogy éppen a legjobbkor, mert az Albizottság ez évi ülésszakán megszigorította a szakmai előadások tartásának feltételeit.


Marosy Gábor a Masat–1 műhold kapcsán szerzett tapasztalatokról és ezek alapján a nanoműholdak hasznosítási lehetőségeiről tartott szakmai előadást az Albizottság ülésén.


A magyar küldöttség hivatalos felszólalását az „Általános véleménycsere” napirendi pont keretében dr. Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője mondta el.

Nemcsak magyar színekben vettek részt hazánk képviselői az ülésszakon. A fiatal űrkutatókat tömörítő nemzetközi szervezet, az SGAC (Space Generation Advisory Council) képviselői között a szervezet magyarországi összekötői, dr. Bacsárdi László, a MANT főtitkára és Milánkovich Dorottya is jelen volt az egyik ülésnapon.


Dr. Bacsárdi László és Milánkovich Dorottya a fiatal űrkutatók nemzetközi szervezete, a Space Generation Advisory Council képviseletében vettek részt egy ülésnapon.

Az Albizottság ülésével párhuzamosan tartották háromnapos éves tanácskozásukat a bécsi ENSZ központban annak az ENSZ koordinálású világhálózatnak a képviselői, amelynek feladata az űrtechnika katasztrófahelyzetekben történő alkalmazási lehetőségeinek fejlesztése, összehangolása (UN-SPIDER). A hálózathoz szerte a világon 16 úgynevezett regionális támogató szakmai műhely (RSO) tartozik. Az egyik ilyen RSO Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán működik, ennek képviseletében dr. Bozó Pál vett részt az összejövetelen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023