Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nemzetközi Világűrkongresszus – Párhuzamos olasz szálak
(Rovat: Űrpolitika - 2012.10.04 07:15.)

A 63. Nemzetközi Világűrkongresszussal párhuzamosan több rendezvény is fut: űrgeneráció kongresszusa, ENSZ workshop, akadémiai nap, magyar vacsora. Nápolyi körképünk.

Továbbra is Nápolyból jelentkezünk, a 63. Nemzetközi Világűrkongresszus idei helyszínéről. A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL) világűrkongresszusával párhuzamosan számos rendezvény zajlik/zajlott.

Szeptember 27-29. között rendezte meg a Space Generation Advisory Council (SGAC) éves kongresszusát, a Space Generation Congress nevű rendezvényt. Az 1999-ben alapított, 35 év alatti fiatalokat tömörítő nemzetközi szervezet feladata, hogy az űrtevékenységgel foglalkozó hallgatókat és fiatal kutatókat egymással összekötve, a fiatal kutatók elképzeléseit, meglátásait és érdekeit képviselje és közzétegye különböző nemzetközi fórumokon, többek között az ENSZ különböző bizottságaiban. Az éves kongresszuson a fiatalok előadásokat hallgathattak meg, többek között William H. Gerstenmaiertől (a NASA Human Exploration and Operations Directorate helyettes vezetője, szabad fordításban: Emberes űrbeli felfedezés és művelete igazgatósága). Ő felügyelte az utolsó 22 űrrepülőgépes küldetést. Antonio Fabrizi, az Európai Űrügynökség (ESA) indítórakétákért felelős igazgatója áttekintést adott az ESA jelenlegi indítórakétáiról, és jövőbeli terveiről. A rendezvényt meglátogatta Berndt Feuerbacher, az IAF elnöke, valamint Yasushi Horikawa, az ENSZ Világűrbizottságának elnöke.


Kerekasztal-beszélgetés a Space Generation Congress harmadik napján

A szombati nap során űrügynökségek vezetőivel beszélgethettek a fiatalok. Kiyoshi Higuchi, a japán űrügynökség, a JAXA alelnöke, Francisco Javier Mendieta Jimanez, a 2011. november 1-jén alapított mexikói űrügynökség vezetője, David Kendall, a kanadai űrügynökség elnökének tanácsadója, Cosimo La Rocca, az olasz űrügynökség elnökének tanácsadója, valamint Johann Wörner, a német DLR elnöke vettek részt az eseményen. A kérdésekre válaszolva megpróbáltak tanácsokat és ötleteket adni az űrszektorbeli karrierhez. A kongresszus három napja során a 45 országból érkező 130 résztvevő öt munkacsoportban dolgozott: ipar, földmegfigyelés, űrbeli felfedezés, űrügynökség, társadalom. A munkacsoportok az űrügynökségek és az ENSZ Világűrbizottsága számára szóló ajánlásaikat részletes jelentésben fogalmazták meg. A kongresszuson egy magyar vett részt, Bacsárdi László, aki 2012-2014 között az SGAC hivatalos magyarországi képviselője.

Szeptember 28-30. között ENSZ/IAF workshopot szerveztek, "Űrtechnológia alkalmazása humanitárius célokért" címmel. Szeptember 29-30-án ülésezett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia. Vasárnap este az akadémiai díszvacsorán vehették át az akadémia új tagjai a tagsági okleveleiket. Köztük volt a hosszú időn keresztül az amerikai JPL-ben dolgozó Bálint Tibor, aki jelenleg a NASA központjában dolgozik Washington DC-ben. Bálint Tibor eddig az IAA levelező tagja volt, szeptember 30-tól hivatalosan is az akadémia rendes tagja. Munkájának elismeréséért és tagságához ezúton is gratulálunk!


Bálint Tibor, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagja átveszi a tagságát elismerő oklevelét. (Fotó: B.T.)

Kedd este szervezte meg a Magyar Asztronautikai Társaság a magyar IAC vacsorát. A 2010-ben indult kezdeményezésen az űrkongresszus magyar résztvevői találkoznak egy kötetlen beszélgetésre. Az olasz ételeket és italokat tartalmazó vacsorán hatan vettek részt.


Magyar vacsora a Nemzetközi Világűrkongresszuson. Balról jobbra: Sódor Bálint (Wigner Kutatóintézet), Tróznai Gábor (Wigner Kutatóintézet), Vasko Kristóf (Eindhoven Műszaki Egyetem), Bacsárdi László (a MANT főtitkára), Orgel Csilla (az ELTE hallgatója, a MANT elnökségi tagja), Bálint Tibor (NASA).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024