Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megegyezés Kazahsztánnal
(Rovat: Űrpolitika, Orosz alkalmazási holdak , Időjárás és előrejelzése - 2012.07.01 08:15.)

Pont került a kazah-orosz vita végére: indulhatnak az elhalasztott bajkonuri Szojuz-startok előkészületei, poláris pályákra szánt műholdakkal.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a Kazahsztán területén fekvő, de Oroszország által bérelt bajkonuri starthelyről azért nem indulhattak el az eredetileg tervezett időpontban a műholdak, mert a kazah fél nem járult hozzá, hogy a kiégett rakétafokozatok az eddigiekhez képest új zónákban essenek le. A korlátozás csak azokat a startokat érintette, amelyeknél Szojuz hordozórakétát kívántak használni, méghozzá nem a „megszokott” irányban. A Föld pólusai fölött húzódó pályákra szánt űreszközöket ugyanis észak felé kell indítani. A Szojuz első fokozatát alkotó négy segédrakéta kiégése után kazah területre zuhan vissza. Így van ez a Bajkonurból hagyományosan kelet felé induló rakétáknál is, de azok leesési zónáit korábban megkötött megállapodás rögzíti. Most végre sikerült kiegészíteni ezt a megállapodást, bár a feltételeket – vagyis hogy mitől változott meg az eddig akadékoskodó kazah hatóságok hozzáállása – nem hozták nyilvánosságra.

Az elhalasztott startok közül az elsőre már július 22-én sor kerülhet. Ekkor több kisebb műhold, köztük nemzetköziek állnának pályára. Az orosz Kanopusz-V-1 földmegfigyelő műhold fedélzetén két kamera, valamint egy geofizikai célú műszeregység repül. Ez utóbbival például a földrengések előrejelezhetőségét vizsgálják majd. Ott lesz a rakéta orrkúpjában a belorusz BelKA-2 távérzékelő hold, az orosz Zond-PP, amely a talaj nedvességtartalmának és a tengerek sókoncentrációjának mérésére készült, a német TET-1 technológiai kísérleti hold, és a kanadai exactView-1, amellyel a tengeri hajóforgalmat szeretnék követni.


Egy MetOp hold kinyitott napelemtáblával a Föld körül. (Fantáziakép: ESA / AOES Medialab)

Az Európai Űrügynökség (ESA) megrendelésére a MetOp-B poláris meteorológiai műhold szeptember 19-én álhat pályára, ha minden a mostani tervek szerint alakul. A MetOp-B egy hármas műholdsorozat középső darabja. Az első, a MetOp-A ugyancsak Bajkonurból startolt, ugyanilyen irányba (akkor még nem volt gond, hova esnek le a kiégett rakéták). A MetOp-B startelőkészületeit július közepén újítják fel, üzemanyaggal augusztusban töltik fel.

Később, az év végéig ezeken kívül még két poláris start várható Szojuz hordozórakétával a kazah indítóhelyről. Az első alkalommal az orosz Metyeor-M2 meteorológiai, második során a szintén orosz Reszursz-P1 távérzékelő műhold áll pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024