Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Előzetes” az Augustine-bizottság véleményéből
(Rovat: Űrpolitika, Orion, Ares, SLS , Az Űrállomás és az USA - 2009.08.14 20:15.)

Bár a NASA emberes űrutazási terveit vizsgáló független bizottság még nem készítette el végleges jelentését, az már biztos, hogy az amerikai űrhivatal költségvetését messzemenően alacsonynak tartják a jelenlegi nagyra törő tervek megvalósításához.

Az Obama elnök által felkért tíztagú bizottságot Norman Augustine, a Lockheed Martin cég korábbi vezérigazgatója vezeti. A tagok a hét közepén megbeszélést tartottak, ami után nem rejtették véka alá lesújtó véleményüket: a NASA jelenlegi menetrendje (a Nemzetközi Űrállomás befejezése, az űrrepülőgép-flotta leállítása, és a Holdra való visszatérés a 2020-as évek elején) tarthatatlan.


A bizottság tagjainak szerdai nyilvános ülése Washingtonban. (Kép: NASA / P.E. Alers

A tervek megvalósítására semmi esély nincs, ha csak nem állítják sürgősen vissza az űrhivatal többször megnyirbált költségvetési támogatását. A bizottság egyik tagja, a korábbi űrhajós, Sally Ride szerint a Constellation program (vagyis az új Orion űrhajó és az azt pályára állító Ares-1 rakéták kifejlesztése) további mintegy 50 milliárd dollárt igényelne. Ez a forgatókönyv az Orion 2016-os bemutatkozásával számol, s azzal, hogy az űrrepülők időben leállnak és az ISS sem működik már. A nagyteljesítményű Ares-5 rakétát igénylő holdutazás ekkor 2021 után megoldható lenne. A bizottság azonban úgy tűnik, nem lelkesedik a jelenleg érvényes hivatalos tervekért.

Feltételezve, hogy a NASA a 2010-es költségvetési előirányzatokat kénytelen tartani, a holdutazáshoz az Ares-5 nem készülhet el 2028 előtt. Addig marad az Ares-1, de mivel az ISS már nem lenne pályán, az Orion űrhajóknak igazából nem volna hova szállítani az űrhajósokat. Hasonló lenne a gond az Ares-5/Orion rendszerrel is: mire használatba vehetnék, fejlesztések híján nem lenne semmi komoly, amit a Holdra kellene szállítaniuk...

Az Augustine-bizottság másik feladata a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos tervek elemzése. Mint ismeretes, a NASA jelenlegi költségvetési terveiben 2015 utánra nem szánnak pénzt az ISS fenntartására. A bizottság meg van győződve arról, hogy a közvetlen amerikai részvétel híján az ISS nem üzemeltethető, a pályájáról való biztonságos eltávolítása pedig – történjen az bármikor is – mintegy másfél milliárd dollárt emészt majd fel. A tagok hajlanak afelé, hogy javasolják az űrállomás élettartamának 2020-ig való kitolását – ez egybeesne a nemzetközi partnerek, Oroszország, Japán, Kanada és az Európai Űrügynökség szándékaival is. Ehhez azonban ugyancsak plusz pénz kell!

A bizottság végleges jelentése várhatóan a hónap végére készülhet el, addig korai lenne megelőlegezni, hogy mit javasolnak majd a kormányzatnak. Az mindenesetre már most látszik, hogy valószínűleg semmi sem marad úgy, mint ahogy a mostani tervekben áll. A végső döntés persze a politikusoké lesz. Ha a Fehér Ház hajlik arra, hogy hosszabb ideig finanszírozza az ISS-t, akkor az Ares-1 rakéta fejlesztésétől vonhatnák el a pénzt. Helyette inkább a kereskedelmi rakéta- és űrhajófejlesztésekre tevődne át a hangsúly. Abban egyetértés van, hogy a távoli fő cél a Mars, de a hangsúly legalább annyira van a „távolin”, mint a Marson. Hogy ezt pontosan hogyan is érjék el – a Hold kihagyásával, földközeli kisbolygók meglátogatásával, a Mars körberepülésével –, az még távolról sem világos...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021