Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán az iráni műhold
(Rovat: Űrpolitika - 2009.02.03 17:26.)

Irán saját hordozórakétával, saját területéről saját műholdat juttatott Föld körüli pályára. Az Omid (magyarul: remény) berepítette az iszlám államot az űrhatalmak közé.

A módosított nagy hatótávolságú Safir-2 rakéta hétfőn (február 2-án) indította a kisméretű kommunikációs műholdat. Amerikai jelentések szerint az indítás nyomán két test kering elnyúlt, kb. 250 km-es és 380-440 km-es magasság közt változó pályán. Az egyik maga a műhold, a másik feltehetően a rakéta utolsó fokozata. A pályahajlás 55°.

A műholdindító nemzetek sorát a Szovjetunió nyitotta meg 1957-ben, a Szputnyik-1-gyel. Az amerikai Explorer-1 1958-ban indult. Azóta saját erőből Franciaország, Japán, Kína, Nagy-Britannia, India, Izrael, és most Irán indított űreszközöket. Izrael 1988-as belépése óta az „elitklub” most bővült először.

A mostani indítást az iszlám forradalom 30. évfordulóját ünneplő 10 napos eseménysorozatra időzítették. Korábban voltak már szuborbitális repülési kísérletek a jelenleg ENSZ-szankciókkal sújtott Iránból. A tavaly augusztusi indítási eseményt nyugati elemzők egy kudarcba fulladt műholdindításként könyvelték el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021