Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csehország az ESA tagja lesz
(Rovat: Űrpolitika, Nyereség a kontinensnek - 2008.07.08 16:35.)

Ma Prágában ünnepélyesen aláírták azt az egyezményt, amelynek értelmében a Cseh Köztársaság teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

A dokumentumot az ESA részéről Jean-Jacques Dordain főigazgató, cseh részről Mirek Topolánek miniszterelnök látta el kézjegyével.

A csehek az 1990-es évek eleje óta közeledtek a jelenleg 17 tagországgal rendelkező európai űrszervezethez. Az európai együttműködő állam státuszát 2004-ben kapták meg. Emlékeztetőül: az első ilyen „előcsatlakozási” egyezményt korábban Magyarország kötötte az ESA-val. (Logikusan merülhet fel a kérdés, hogy hol tart a mi csatlakozási folyamatunk? Csehország mostani csatlakozási szerződése nyomán talán a hazai politikai döntéshozóknál is „leesik a tantusz”, és rájönnek, hogy érdemes volna gyorsítani... - A szerk.)

A PECS (Plan for European Cooperating States) egyezmény keretében négy év alatt Csehország mintegy 12 millió eurót költött űrkutatási programokra. Ennek hozzávetőleges megoszlása: 50% űrtudomány, 25% űrtechnológia, 22% földmegfigyelés és 3% műholdas navigáció.

A szerződés parlamenti ratifikációs eljárása várhatóan az év végéig befejeződik Csehországban. Így 2009. január elsejétől az egykori szocialista blokk űrkutatói közül a csehek elsőként dolgozhatnak az Európai Űrügynökség keretein belül.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024