Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Amerikai szenátorok az űrcsillagászat „megmentéséért”
(Rovat: Űrpolitika, Amerika és az űrcsillagászat - 2006.07.26 08:08.)

Lehet, hogy sikerül a NASA idei és jövő évi költségvetését 1-1 milliárd dollárral kiegészíteni. Ezzel megmenekülhetnének a most lassításra vagy leállításra ítélt űrcsillagászati programok.

Egy-egy befolyásos demokrata és republikánus szenátor állt elő az új javaslattal. Ezzel a pénzügyi segítséggel nagyjából pótolni lehetne a NASA-nak az űrrepülőgépek újraindításával, illetve a Katrina hurrikán pusztításával kapcsolatban felmerült váratlan költségeit. (Az 1986-os Challenger-katasztrófa után az amerikai űrhivatal 2,7 milliárdos segítséget kapott.)

Néhány tudományos program, mint például a sztratoszférikus infravörös csillagászati obszervatórium, a SIM PlanetQuest asztrometriai mesterséges hold vagy a Constellation-X nagyenergiás csillagászati holdak már előrehaladott készültségi állapotban vannak. Ennek ellenére a közelmúltban költségvetési okokból veszélybe került a megvalósításuk. Ezen a helyzeten segíthetne a pénzügyi „mentőakció”. A pénz ugyanakkor még távolról sincs meg, hiszen egyelőre egy szenátusi bizottság mondott csak igent a javaslatra. A szenátusi, kongresszusi és elnöki jóváhagyás még hátra van. Mindenesetre az Amerikai Csillagászati Társaság arra biztatja tagjait, hogy lobbizzanak helyi képviselőiknél az ügy érdekében.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024