Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdját
(Rovat: Űrpolitika, Lássuk és halljuk egymást - 2006.06.27 07:54.)

Néhány héttel azután, hogy a tudományos portálok (ahogy az Űrvilág is) beszámoltak arról, hogy az első vietnami műholdat amerikaiak építik meg, most bejelentették, hogy azt az ESA állítja Föld körüli pályára.

A 2200 kg-os, 25-30 db C-, illetve Ku-sávú transzponderrel felszerelt telekommunikációs műholdat a vietnami kormány megbízásából az amerikai Lockheed Martin építi (ld. kapcsolódó cikk, alul). Nagy verseny folyt az indításért is, hiszen az országnak nincs saját hordozórakétája. A Vinasat-1-et az ESA mellett az Egyesült Államok és Oroszország is szívesen pályára állította volna.

Végül Vietnam számára az európai Arianespace adta a legmeggyőzőbb ajánlatot, így várhatóan 2008-ban a francia guyanai Kourou űrközpontból európai hordozórakétával indíthatják a Vinasat-1 műholdat. (Noha akkor már háromtagú lesz az erurópai hordozórakéta-család, hiszen az Ariane-5 mellett megjelenik a Vega és az oroszoktól vásárolt Szojuz is, mivel geostacionárius pályára állítanák, vélhetően Ariane-5-tel történik az indítás.)

A műhold élettartamát 15 évre tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021