Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A magnetoszféra Nap felőli oldalán
(Rovat: Űridőjárás, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2022.07.23 12:15.)

Az ELKH kutatóinak közreműködésével vizsgálták a Föld nappali oldalán megfigyelhető tranziens jelenségeket.

Kis Árpád, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) főmunkatársa, az űrkutatás fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettes, valamint Facskó Gábor, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Űrfizikai és Űrtechnikai Osztályának főmunkatársa is részt vett annak a nemzetközi kutatócsoportnak a munkájában, amelynek keretében a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán megfigyelhető néhány perces robbanásszerű jelenségeket vizsgálták. A Space Science Reviews szaklapban publikált legfrissebb kutatási eredmények jelentősen hozzájárulnak az űridőjárás jelenségeinek pontosabb megismeréséhez és megértéséhez. A kutatócsoport 2017-ben nyerte el az International Space Science Institute (ISSI) támogatását.

A többéves munka eredményeként amerikai, japán, kínai, finn, francia, norvég és magyar kutatók szoros együttműködésében született „A Föld nappali oldalán megfigyelhető tranziens jelenségek és azok magnetoszférára és ionoszférára gyakorolt hatása” (Dayside Transient Phenomena and Their Impact on the Magnetosphere and Ionosphere) című tanulmányban a szerzők a témakör lehető legteljesebb és legátfogóbb, naprakész összefoglalását adják. A kutatás keretében műholdas mérésekkel és numerikus plazmaszimulációk alkalmazásával vizsgálták a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán megfigyelhető néhány perces robbanásszerű jelenségeket, amelyeket a napszél–magnetoszféra kölcsönhatás hoz létre a Föld előtti lökéshullám előtt, illetve mögötte, a mágneses burokban. A kutatók ezen folyamatok globális hatásait is tanulmányozták a magnetoszférában, az ionoszférában és a poláris régióban.


A földi magnetoszféra külső határát jelentő fejhullám és a kapcsolódó külső plazmarégiók szerkezetének és elhelyezkedésének vázlatos képe. Ez a terület számos érdekes és bonyolult fizikai folyamat helyszíne. (Forrás: Tsurutani & Rodriguez 1981; Hui Zhang et al. 2022)

A berni székhelyű ISSI a világ egyik legjelentősebb űrtudománnyal foglalkozó intézete, amely társintézményével, a pekingi székhelyű ISSI-BJ-vel együttműködésben támogatja olyan témaközpontú nemzetközi kutatócsoportok létrehozását, amelyek a kiválasztást követően évekig dolgoznak együtt a kijelölt kutatási témán. Az ISSI-kutatócsoportokba csak nemzetközileg ismert és elismert kutatók kerülhetnek be, így a részvétel már önmagában is kiemelkedő elismerés. Ennek fényében különösen figyelemre méltó, hogy az ISSI által 2017-ben támogatásra kiválasztott kutatócsoport munkájában két magyar kutató is részt vett. (Forrás: ELKH sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024