Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bejelentkezett a STEREO-B
(Rovat: Űridőjárás, Minden jó, ha a vége jó... - 2016.08.23 14:15.)

A NASA napkutató űrszondapárosának egyik tagjával közel két évvel ezelőtt vesztették el a kapcsolatot.

Ahogy annak idején az Űrvilág is beszámolt róla, a 2006-ban indított STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) űrszondák egyikével, a B jelűvel 2014 október elsején szakadt meg a kommunikációs kapcsolat. Pályáján ekkoriban került a Földről nézve a Nap mögé, ezért működését igyekeztek átprogramozni. Az átmeneti óvintézkedésnek, egyfajta hibernációnak az volt a célja, hogy az űreszközök csak időnként, rövid időre jelentkezzenek be. Hiszen ha paraboloid gyűjtőfelületű kommunikációs antennájukat állandóan a Föld – és így a hozzá közeli irányban látszó Nap – felé fordították volna, akkor berendezések a keletkező, fókuszált hőtől hamar tönkrementek volna. Míg a STEREO-A esetén a művelet sikerrel járt, a B-vel elvesztették a kapcsolatot.


Fantáziaképen a Napot figyelő egyik STEREO űrszonda. (Kép: NASA)

Most a NASA bejelentette, hogy földi követőállomás-hálózatával (Deep Space Network, DSN) augusztus 21-én ismét sikerült rádiókapcsolatba lépni a STEREO-B-vel. Megindult a munka, hogy megállapítsák az űreszköz műszaki állapotát, információt gyűjtsenek egyes alrendszerei működőképességéről, és helyreállítsák fölötte a földi irányítók „hatalmát”. Annak idején úgy tűnt, hogy a hibát az űrszonda térbeli orientációs képességének sérülése okozta. Az érzékelők a feltételezések szerint azt a téves jelzést küldték a vezérlő számítógépnek, hogy az űreszköz teste felpörgött. Emiatt a szonda automatikusan korrekcióba fogott, a hajtóművek bekapcsolása viszont tényleg forgást okozott, csak a vélthez képest ellentétes irányban. A szakemberek szerint emiatt az energiatermelés hatásfoka csökkent – a pörgés miatt napelemek nem néztek elegendő ideig a Nap felé –, az akkumulátorok sosem töltődtek fel rendesen, a fedélzeti számítógép pedig állandóan újraindult. Ezért az elmúlt időszakban „vakon” olyan értelmű parancsokat továbbítottak a szonda felé, amelyek egyes alrendszerek lekapcsolására utasították. Azt remélték, hogy így egyszer marad elég energia a rádióadás megindítására. A terv a jelek szerint bevált.


A STEREO űrszondák pálya menti helyzete a Nap körül, 2016 augusztusában. A STEREO-A pályaíve piros, a B jelű szondáé kék. Látható, hogy mindkettő a Föld Naptól mért távolságától nem messze kering, az előbbi egy kicsit beljebb, az utóbbi a Naphoz valamivel közelebb. (Kép: NASA)

A 2006-ban pályára állított STEREO szondák feladata a Nap aktivitásának vizsgálata. Speciális pályájuknak köszönhetően térbeli indformációval szolgálnak központi csillagunkról. A Földről és a Föld körüli pályáról ugyanis csak a Nap éppen felénk eső oldala figyelhető meg. A két STEREO viszont alkalmas volt arra, hogy segítségükkel a kutatók betekintsenek a Nap „háta mögé”. A program eredetileg tervezett működési ideje 2 év volt, amit bőségesen túlteljesített. Hogy a STEREO-B-ről a jövőben jönnek-e még használható mérési adatok, azt egyelőre korai lenne megmondani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021