Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy harmadik sugárzási öv
(Rovat: Űridőjárás - 2013.03.09 08:15.)

A NASA tavaly felbocsátott műholdpárosával meglepetésre egy ideiglenes, néhány héten át fennmaradt újabb sugárzási övet fedeztek fel a Föld körül.

A Föld Van Allen-féle sugárzási öveit 1958-ban, még az űrkutatás hajnalán fedezték fel. Utóbb James Van Allenről kapta a nevét a NASA 2012 augusztusában pályára állított, eredetileg Radiation Belt Storm Probes (RBSP) nevet viselő műholdpárosa is. Feladata a Földet körülvevő, nagyenergiájú töltött részecskékből álló övezetek tulajdonságainak felderítése. A programban dolgozó kutatók nem sejtették, hogy mindjárt két nappal a fedélzeti műszerek szeptember 1-jei beüzemelését követően olyan felfedezést tesznek, ami alaposan átírja a Van Allen-övekről az előző öt évtizedben szerzett ismereteket.

Az eddig ismert két övezet közül a külső kb. 10 ezer és 60 ezer km-es távolságban húzódik bolygónk körül. A belső, még nagyobb energiájú részecskéket tartalmazó öv felszín feletti magassága 100 km és 10 ezer km közé tehető. A harmadik, vékony öv e kettő közötti térségben, az erősen lecsökkent külső övezeten belül jelent meg. A Van Allen-műholdak kutatói először azt hitték, hogy valami baj van az új műszerekkel. A jelenség azonban egy jó ideig, még szeptember végéig fennmaradt. Létrejöttét egy bolygóközi lökéshullám hatásával magyarázzák. A napszélből származó részecskék lökéshullámát előzőleg más űreszközök detektálták. Ez nagyrészt megsemmisítette a külső övezetet, a maradékát pedig lényegében két különálló részre szakította. Október 1-jén egy újabb, az előzőnél erőteljesebb lökéshullám érkezett. Ez szinte „elfújta” a külső és az ideiglenes középső sugárzási övet is. Aztán egy jó héttel később, egy harmadik bolygóközi lökéshullám után nagyjából helyreállt a rend, amit vagy ötven éve a tankönyvekből ismerhetünk.

(Film: GeoBeatsNews)

Az eredmények azt jelzik, hogy a naptevékenység erőteljesen befolyásolja a Föld környezetét. Hasonló, a sugárzási öveket nagyban átalakító események gyakoriak lehetnek, különösen most, a napciklus csúcsa felé közeledve. A megfigyelt jelenségek pontos elméleti magyarázata még kidolgozásra vár.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023