Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdak viselik Van Allen nevét
(Rovat: Űridőjárás - 2012.11.12 13:14.)

A NASA a néhény éve elhunyt James Van Allenről nevezte el az augusztus végén felbocsátott, a Föld sugárzási övezeteit kutató RBSP műholdpárosát.

Az eredeti elnevezésük szerint RBSP (Radiation Belt Storm Probes) műholdak a fedélzeti műszereik üzembe helyezése után október 28-án kezdték meg a tervek szerint két éven át tartó tudományos programjukat. A hírek szerint már a két hónapon át tartó próbaüzem alatt is érdekes adatokkal szolgáltak. A sugárzási övezetek felfedezése az űrkutatás talán első nagy tudományos sikere volt, ami az első amerikai műholdhoz, az 1958-as Explorer-1-hez, valamint a James Van Allen vezette csoporthoz kapcsolódik. A minap bejelentett műholdnévadás tehát egyáltalán nem meglepő. Most már nem csak maguk a Föld körül húzódó, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó övezetek, de az azok eddigi legrészletesebb vizsgálatára készült űreszközök is Van Allen nevét viselik.


Fantáziakép a Van Allen-övezetekről és az RBSP (most már Van Allen-) műholdakról. (Kép: NASA)

Van Allen nem csak az Explorer-1-gyel írta be nevét az űrkutatás történetébe. Nem kevesebb, mint 24 műholdon és űrszondán – köztük a Pioneer-10 és -11 fedélzetén – kaptak helyet olyan berendezések, amelyeknek a kutatócsoportját ő irányította.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021