Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ESA űrhajóstoborzás: a számok
(Rovat: Űrhajós-kiválasztás 2021, Kontinensünk hajósai , Álmuk a világűr - 2022.02.12 06:15.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) országokra lebontva közzétette a 2021 nyarán zárult jelentkezés és az első kiválasztási forduló számadatait.

Mint januárban már beszámoltunk róla, a kiválasztás első fordulója után közel 1400-an maradtak versenyben. Rájuk a második körben interjúk, majd később pszichológiai és orvosi vizsgálatok várnak. Az ESA új űrhajósosztályába kiválasztottak, a tartalékos űrhajósok és a paraűrhajósok neveit várhatóan idén ősszel ismerhetjük meg. Kiképzésük azt követően indul.

Az alábbi ábráról az ESA tagországaira és együttműködő államaira lebontva is leolvashatjuk, hogy a pályázók közül hány volt a férfi és a nő, s közülük hányan jutottak be a jelenlegi kiválasztási fordulóba. Aki minden számra kíváncsi, annak érdemes megnyitni a teljes méretű képet. Mindenesetre Magyarország neve mellett összesen 149 jelentkező áll, 115 férfi és 31 nő. Akik túljutottak az első kiválasztási körön, azok között viszont már megfordult a nemek aránya: 3 férfi és 5 női honfitársunk kapott meghívást a következő értékelési fordulóba.


Az ESA űrhajós-válogatására jelentkezők száma országonként. A körök közepén az ország zászlaja és neve mellett az összes jelentkező, a teljes körív piros szakaszán a nők, a kéken a férfiak száma. Ezek az eredeti jelentkezési adatok. A következő fordulóba meghívott női és férfi jelentkezők számát a kis fehér körökben tüntették fel. A teljes ESA összesítésben 22 523 érvényes jelentkezésről volt szó. Közülük 17 126 férfi és 5397 nő. Az első szűrőn 831 férfi és 530 női jelentkező jutott át. (Kép: ESA)

A legnagyobb érdeklődés egyébként Franciaországban kísérte az ESA űrhajóstoborzását (7087 jelentkező), a következő két helyen Németország (3695) és az Egyesült Királyság (2000) állt. Meghatározott fizikai fogyatékkal élő, de űrhajóskiképzésre alkalmas ún. paraűrhajósnak további 257 fő jelentkezett a tagállamokból (őket nem mutatja a fenti infografika; a paraűrhajós-jelöltek közül 27-en kaptak behívót). A kiválasztás következő fázisába minden ESA tagországból vagy együttműködő államból legalább hárman bekerültek, ami a jelentkezések magas színvonalára utal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021