Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai űrhajós-kiválasztás: az első kör lezárult
(Rovat: Űrhajós-kiválasztás 2021, Kontinensünk hajósai - 2022.01.18 14:15.)

Közel 1400 jelentkezőt hívnak be hamarosan egy egynapos személyes tesztelésre.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly márciusban hidtetett űrhajóstoborzást, június közepéig fogadták a jelentkezők pályázatait. A tagországokból végül több mint 23 ezren jelentkeztek európai űrhajósnak és paraűrhajósnak. A meglepően nagy szám és a pályázatok magas színvonala miatt jó időbe telt, mire a kiválasztáson dolgozó szakembereknek sikerült lelkiismeretesen végignézni az összes jelentkező anyagát és kiszűrni a legjobbakat. Az első körös válogatás eredményéről minden érdekeltet külön is értesítettek, de az ESA illetékesei általában is megköszönték az űrhajósprogram iránti nagy érdeklődést.

Már a belépési feltételeknek való megfelelés is nagy a dolog, de a következő fordulóba bejutott 1391 jelölt számára csak most kezdődnek az igazi izgalmak. Őket egy egynapos tesztsorozatra hívják be, amelynek során elsősorban a pszichológiai állapotukat, kognitív és motoros képességeiket és személyiségüket vizsgálják majd. Akik ezen a szűrőn is túljutnak, azok számára pszichológiai beszélgetések, csoportos tesztek, és végül orvosi vizsgálatok következnek. Aki mindezek után is állva marad, arra állásinterjú vár. Az ESA új űrhajósosztályába kiválasztottak és a tartalékos űrhajósok neveit várhatóan 2022 őszén ismerhetjük meg. Kiképzésük azt követően indul.


Az első körön túljutott jelentkezők megoszlása, balra az űrhajós-, jobbra a paraűrhajós-jelöltekkel. Az előbbi kategóriában 39%, az utóbbiban 27,6% a nők aránya. A felső sorban az összes beérkező pályázatok száma olvasható. (Kép: ESA)

Az ESA űrhajóstoborzásától függetlenül megkezdődött a magyar nemzeti űrhajósprogram, a HUNOR is. A következő magyar kutató űrhajós programjához a jelentkezés 2022. január 31-én zárul.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021