Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lezárult az űrhajós-jelentkezés az ESA-nál
(Rovat: Űrhajós-kiválasztás 2021, Kontinensünk hajósai - 2021.06.23 10:30.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós-kiválasztási felhívása a jelentkezők széles spektrumát fedte le.

Európa-szerte asztronautajelöltek várják az ESA űrhajós-kiválasztásának következő lépcsőfokát, miután az Ügynökség június 18-án lezárta a 11 év után első jelentkezési időszakot.

Bár az adatok még nem véglegesek, a kezdeti számok azt mutatják, hogy több mint 22 ezer ember nyújtotta be jelentkezését az ESA betöltendő űrhajós pozícióira. Az ESA legutóbbi asztronautáknak szóló felhívására 2008-ban 8413 volt azon jelentkezők száma, akik orvosi igazolást nyújtottak be és véglegesítették az online jelentkezési lapjukat.

Az összes jelentkező űrhajósjelölt közül megközelítőleg 5 400 (24%) nő – 2008-ban ez az arány 15,5% volt. Ezen fordulóban több mint 200 jelentkező pályázott az újonnan létrehozott paraűrhajós (testi fogyatékossággal élő űrhajós) helyekre.


A 2021-es űrhajós-kiválasztás az első alkalom, hogy az ESA betöltendő pozíciót hirdetett meg testi fogyatékossággal élő asztronauták számára. Reményeik szerint a sikeres jelölt az ESA-val együttműködve olyan adaptációk meghatározásán fog dolgozni, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy ilyen űrhajós a személyzet professzionális tagjaként vehessen részt a jövőbeli küldetésekben.

Jelentkezéseket fogadtak az összes tagállamból és a társult tagállamokból is, beleértve Litvániát, mely ország polgárai a közelmúltban lettek jogosultak a kiválasztásra az országuk új ESA társult tagállami státuszának köszönhetően. Magyarország 2015-ben vált az ESA teles jogú tagjává, így most először jelentkezhettek hazánk polgárai is európai űrhajósnak. Örömmel számolunk be arról, hogy az ESA részletes előzetes listája alapján Magyarországról 150 űrhajósjelölt jelentkezése érkezett be, közülük 116 férfi és 36 nő. Hárman pedig paraűrhajósnak jelentkeztek, mind férfiak. A legtöbben egyébként Franciaországból szeretnének űrhajósok lenni, 7137-en. Ez a szám lakosságarányosan is a legmagasabb. Ami pedig a pályázó hölgyek arányát illeti, Észtország 38.6%-kal vezeti a listát. (Érdekesség, hogy – nyilván az esélytelenség nyugalmával – összesen 367-en olyan országokból is küldtek be pályázatot, amelyek nem ESA tagállamok. – A szerk.)

A kiválasztás következő lépcsőfokai

A pozíciók hirdetéseinek 2021. június 18-i lezárásától a kiválasztott űrhajósok 2022. év végi bejelentéséig az ESA űrhajós-kiválasztási eljárása hat kulcsfontosságú szakaszból áll.

Az első ilyen állomás a szűrés. Ebben a szakaszban a pályázatokat az összes benyújtott dokumentum, a pályázati űrlap és a pályázati eljárás részeként kitöltött átvilágító kérdőív alapján értékelik. A fizikai fogyatékossággal élő űrhajós pozícióra jelentkezők is orvosi szűrésen esnek át.

A jelentkezőket minden szakasz végén értesíteni kell arról, hogy a pályázatuk sikeresen továbbhaladt-e a következő szakaszba. A türelem azonban nagy erény, mert a teljes kiválasztási folyamat másfél évet vesz igénybe.

Pozitív kihívás

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója elmondta, hogy az Ügynökség toborzási kampányával a jelentkezők széles körét igyekezett megnyerni, és már nagyon várja azt a kihívást, ami elé az Európa legmegfelelőbb jelölteinek kiválasztása állítja őt. „Az űrhajós tartalékos állomány létrehozása – a négy fő legénységi űrhajós és egy testi fogyatékkal élő űrhajós kiválasztása mellett – minden eddiginél több lehetőséget nyújt pályázóink számára. Amint azonban a kezdeti számokból is látható, ezekért az áhított űrszerepekért még mindig hatalmas verseny folyik” – mondta.

„Szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak, akik jelentkeztek az időért és az erőfeszítésért, amit már az űrhajósnak történő jelentkezésbe fektettek. Nagyra értékeljük türelmüket, mivel csapatunk a tisztességes és alapos kiválasztási folyamat biztosításán dolgozik. Emlékeztetünk mindenkit, aki érdeklődik az űr iránt, hogy nem az űrhajósi lét az egyetlen lehetőség, amelyet az ESA kínál. Az elkövetkezendő években űrszakemberek széles körét fogjuk keresni, és arra biztatom önöket, hogy tekintsék meg ezeket a lehetőségeket az ESA Karrier honlapján.”

Az ESA emberes és robotikai kutatásért felelős igazgatója, David Parker, megismételve ezeket a gondolatokat, így szól: „Öröm látni, hogy javult az űrhajós-kiválasztásra jelentkezők nemi megoszlási mutatója, ugyanakkor a számokból az is látszik, hogy még többet kell tenni a nemek közötti egyensúly elérése érdekében az űrszektorban. Társadalmunk minden szegmensének képviselete olyan ügy, amelyet nagyon komolyan veszünk. Alig várom, hogy kiderüljön, a jelentkezők közül melyikük csatlakozik meglévő űrhajós testületünkhöz, hogy segítsen hozzájárulni a Földön és az űrben való képviselethez."


A pályázatok számáról és földrajzi megoszlásáról szóló végleges adatokat azonnal közzé fogjuk tenni, amint rendelkezésünkre állnak. Az ESA űrhajós-kiválasztásáról rendszeresen frissítjük az információkat az ESA honlap kapcsolódó oldalán is. (Forrás: ESA sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024