Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megnyílt a jelentkezés űrhajósnak
(Rovat: Űrhajós-kiválasztás 2021, Kontinensünk hajósai - 2021.03.31 06:15.)

Magyarok számára is elérhetővé vált az álom. Jelentkezzen most, és legyen az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa!

Megnyílt a jelentkezés az Európai Űrügynökség 2021-es űrhajós-válogatására, amelyre nemtől függetlenül várják a képesített érdeklődők jelentkezését.

Az űrhajósállomány bővítésén kívül az ESA felvételt hirdetett egyes testi fogyatékossággal élők számára a paraűrhajósok kivitelezhetőségi tanulmányához. A projekt a világon elsőként kezdi el felszámolni azokat az akadályokat, amelyek a testi fogyatékossággal élőket korlátozzák abban, hogy hivatásos űrbéli küldetésben vegyenek részt.


„Nagyon komolyan vesszük, hogy társadalmunk minden részét képviseljük” – hangsúlyozta David Parker, az ESA humán- és robotkutatási igazgatója. „Az ESA-ban a sokszínűséget nem csak az űrhajósok származására, életkorára, hátterére és nemére, hanem fizikai képességeire is ki kéne terjeszteni. Ahhoz, hogy ezt az álmot valóra váltsuk, az űrhajóstoborzással párhuzamosan meghirdetem a Paraűrhajósok Kivitelezhetőségi Projektjét, mert ennek az innovációnak is eljött az ideje.”

Mindkét állásra – tehát űrhajósnak és paraűrhajósnak – 2021. március 31-től május 28-ig lehet jelentkezni. A 8 hét alatt minden jelentkezést az ESA álláshonlapján keresztül kell leadni. A jelentkezési határidő után kezdődik el a hatfordulós kiválasztási folyamat. A sikeres jelentkezőket várhatóan 2022 októberében nevezik ki.

Az álláslehetőségekről és az ESA űrhajós-kiválasztási folyamatáról, illetve űrhajósképzéséről részletes információ található itt. A további események az eseménynaptárban találhatók a www.esa.int/newsroom oldalon.


(Képek: ESA)

Egyes részleteket korábbi cikkünkben is olvashatnak és a témában tartott beszélgetés felvételén is hallhatnak. Amennyiben a jelentezéssel kapcsolatban további kérdésük lenne, kérjük, a media@esa.int e-mailcímen vegyék fel a kapcsolatot az űrügynökséggel. A hazai érdeklődők a magyar ESA delegáció emberes űrrepüléssel foglalkozó csoportját is megkereshetik, akik készséggel adnak tanácsot és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

(Forrás: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021