Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Földhöz „hasonló” bolygó, a Naphoz hasonló csillag körül
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, Távoli világok kutatói - 2009.02.04 08:00.)

A francia-európai COROT űrtávcsővel felfedezték az eddigi legkisebb exobolygót, amelynek átmérője csak kb. kétszer akkora, mint a Földé.

A COROT-Exo-7b jelű objektum egy a Naphoz hasonló csillag körül kering. Igaz, hogy meglehetősen közel hozzá: keringési periódusa csupán 20 óra. A közelség egyben azt is jelenti, hogy a bolygón a felszíni hőmérséklet 1000-1500 Celsius-fokos lehet.

A Naprendszeren kívül eddig felfedezett kb. 330 bolygó közül ez jelen pillanatban a legkisebb. Az ismert exobolygók túlnyomó többsége gázóriás, inkább a Jupiter vagy a Neptunusz méreteihez közeli, vagy azoknál is sokkal nagyobb. Ez azonban amiatt van, hogy az észlelésükre alkalmas módszerekkel egyelőre ezeket lehet viszonylag könnyen megtalálni.

A COROT a csillagok fényének változásait figyeli meg. Ha egy bolygó a látóirányunkhoz közeli síkban kering, akkor minden keringése során egy ideig – még ha egy kis felületen is, de – elfedi előlünk a csillag korongját. Ezeket az átvonulásokat megfelelően érzékeny detektorokkal ki lehet mutatni. Az újonnan talált COROT-Exo-7b-t is ilyen tranzit módszerrel fedezték fel.

A bolygó sűrűségét még nem tudják a csillagászok. Lehet egy folyékony lávával borított, de a Földhöz hasonló összetételű kőzetbolygó. Esetleg nagyjából felerészben kőzetekből és vízből is állhat. A bolygó felfedezése nem volt teljesen meglepő, hasonló égitestek létezését korábban elméleti úton megjósolták. Valójában a 2006-ban indított, 27 cm-es tükörátmérőjű távcsővel felszerelt COROT épp az ilyenek felkutatására (is) készült. A kutatáshoz számos földi csillagászati távcsővel is gyűjtöttek adatokat. A felfedezésről beszámoló cikk az Astronomy and Astrophysics című folyóirat készülő COROT-különszámában fog megjelenni. A szerzők közt Csizmadia Szilárd (DLR, Berlin) is szerepel.


A COROT-Exo-7b „anyacsillaga” Canada-France-Hawaii Teleszkóp felvételén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021