Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új bolygót fedezett fel a COROT
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, Távoli világok kutatói - 2008.07.26 11:22.)

Európai csillagászok egy csoportja a COROT műhold segítségével egy új exobolygót talált. Az újonnan felfedezett bolygó egy olyan csillag körül kering, melynek tömege alig tér el a Napunkétól.

A COROT műhold pályára állása óta eltelt 555 nap során több mint 50 000 csillagot figyelt meg. Ezek a megfigyelések jelentősen hozzájárultak a csillagok alapvető működéséről szerzett tudásunkhoz. A COROT műholdat 2006 decemberében bocsátották fel. Ez az első olyan küldetés, melynek során az űrben, a Föld atmoszféráján kívül folynak megfigyelések exobolygók felfedezésére. Úgy tervezték, hogy képes legyen olyan kőzetbolygók felfedezésére is, mint a Föld. A kereséshez az ún. tranzit módszert alkalmazzák: amikor egy bolygó elhalad csillaga előtt, csökken a csillagról érkező fény mennyisége. A fényességváltozás segítségével pedig új bolygók fedezhetők fel és tanulmányozhatók.


A Föld körül keringő, francia-európai együttműködésben készült COROT, fedélzetén egy 30 cm-es átmérőjű űrtávcső. (Fantáziakép: CNES / D. Ducros)

A legújabb felfedezett bolygó a COROT-exo-4b jelölést kapta. A bolygó mérete közelítőleg akkora, mint a Jupiteré, 9,2 nap alatt kerüli meg a központi égitestet. Ez a keringési periódus a leghosszabb, amit valaha átvonulás segítségével felfedezett bolygónál megfigyeltek. A kutatócsoport kimutatta, hogy a csillag, mely alig nagyobb, mint a Nap, ugyanannyi idő alatt fordul meg saját tengelye körül, mint amíg a bolygó megkerüli a csillagot. Ez a tény eléggé meglepte a csoportot, mivel a feltételezések szerint a bolygó alacsony tömegű és túl messze helyezkedik el a csillagtól, így az nem lehet jelentős befolyással annak forgására. Még megválaszolatlan a kérdés, hogy a csillag és a bolygó már a kialakulásukkor szinkronban voltak-e 1 milliárd évvel ezelőtt, vagy csak később alakult ki a kötött keringés.


A COROT-exo-4b csillagának fénygörbéje. A vízszintes időtengely osztásai 1 naposak. (Kép: COROT exo team)

A COROT-nak köszönhetően az ilyen rendszerek tanulmányozása segíteni fog a csillagok és bolygók közti kölcsönhatások megértésében.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021