Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrötletek versenye
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Szárnyaló képzelet - 2023.11.17 14:15.)

Hogyan lehetnének hasznosíthatók az innovatív űrtechnológiák a hétköznapokban? Erre hirdetett ötletversenyt a Design Terminal, az Európai Űrügynökség Technology Broker programja keretében.

A Technológia Transzfer Versenyt októberben a Design Terminál által működtetett ESA Technology Broker program keretében rendezték meg, hogy összekapcsolják az űripart bármely más ipari vagy szolgáltató szektorral. A versenynek két célja volt, egyrészt az űrtechnológiák nem űriparban való alkalmazásának támogatása, másrészt pedig az, hogy a vállalatokat arra ösztönözzék, hogy technológiai igényeiket az űrszektor számára kifejlesztett know-how segítségével oldják meg. A benyújtott pályázatok megvalósítása nem volt a felhívás része, a felhívás az űrtechnológiák új iparágakban való alkalmazására vonatkozó ötletelés beindítására irányult. A beadott projektjavaslatoktól azt várták, hogy olyan technológiatranszfert hozzanak létre, amely a következők egyikét használja fel: az ESA Űrszabadalmak Adatbázisából (ESA Space Patents Database) származó szabadalom vagy az Európai Űrszoftvertár (European Space Software Repository) szoftvere.


(Kép: Design Terminal)

A versenyen Farkas Péter, a Geo-Sentinel Kft. ügyvezető igazgatója a Fast Indoor Navigation and Direction (FIND) ötletével nyert első díjat. A javasolt megoldás egy alkalmazásprogramozási felület (API), amely integrálható lenne pl. bevásárlóközpontok, repülőterek, vidámparkok, kórházak, konferenciák mobilalkalmazásaiba. Ezen megoldás segítségével hatékonyabb beltéri navigációt biztosíthatnánk műholdas navigációs (GNSS) jelek segítségével, amihez nem kellene egyéb – pl. Wi-Fi, Bluetooth technológiát alkalmazó – eszközök telepítése.


A Technológia Transzfer Verseny díjazottjainak csoportképe. A második helyezett Dudás Márk és Lipovics Dániel, a harmadik helyezett Kovács Marcell és Kertész Bence lett. (Kép: Design Terminal)

A második helyezett ötlet a pásztázó alagútmikroszkóp (scanning tunnelling microscope, STM) tűjének élettartamát hosszabbítaná meg gázcsapágyas megoldást használó aktív stabilizálás segítségével. A technológia-átadási versenyen harmadik díjat elnyert ötlet az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró megfigyelésének és a változási tendenciáknak a figyelembe vételével jelölne ki biztonságos hajózási útvonalakat. (Forrás: Sentinel blog)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024