Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

3D nyomtató az ISS-re
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Az Űrállomás és kontinensünk - 2022.07.12 07:15.)

Az eszközt az Airbus jövőre küldheti fel az űrállomásra, az űrbeli gyártás előkészítése érdekében.

A Metal3D nevű eszköz 1200 °C-ig terjedő hőmérsékleteken működhet, vagyis képes lesz egyes fémek megolvasztására. Ez lesz az ISS fedélzetén az első, fémek 3D nyomtatására alkalmas eszköz. Az Airbus közleménye szerint a berendezés segítségével az űrhajósok a sugárzásoktól védő ernyőket és különböző szerszámokat készíthetnek. Korábban a Redwire leányvállalataként működő Made In Space vállalat több 3D nyomtatót is küldött az ISS fedélzetére, ezek egyike sem volt azonban alkalmas fémek 3D nyomtatására, mert csak alacsonyabb hőmérsékleti tartományban működnek. A 3D nyomtatók jövőbeli változatai a holdi regolit feldolgozására is alkalmasak lesznek, illetve mások már nem használt műholdak újrahasznosításával nyerhetnek alapanyagot a gyártáshoz.

A Metal3D nyomtató csak egyike azoknak a technológiáknak a sorában, amelyeket az Airbus azzal a céllal fejleszt, hogy a jövőbeni űrbeli gyártás alapjaiul szolgáljanak. Az Airbus videók sorozatában olyan robotmanipulátorokat is bemutatott, amelyeket űreszközök összeszerelésére fejlesztettek ki. Ugyanezek a roboteszközök nemcsak az űreszközök Föld körüli pályán történő összeszerelésére lesznek alkalmasak, hanem azok javítására és szükség esetén üzemanyaggal való utántöltésére is. A cég közlése szerint teljes műholdak pályán történő összeszerelésére már az elkövetkező három-négy évben sor kerülhet, majd később tekintélyes méretű struktúrákat is megépíthetnek.


Az európai űripari vállalat, az Airbus négy éven belül az űrszemetet nyersanyagként használva kíván új műholdakat gyártani. (Kép: Airbus)

A cég hangsúlyozza, hogy ha sikerülne a Föld körül keringő űrszemetet nyersanyagként hasznosítani, akkor ezáltal csökkenne a környezetet terhelő űrindítások száma. Ha elkészül a Metal 3D nyomtató, akkor az ISS csak működésének első állomása lesz. Az Airbus elképzelése szerint az eszköz továbbfejlesztett változata már az évtized végén eljuthat a Holdra, ahol a holdjárókhoz és az állandó létesítményekhez gyárthatnak vele alkatrészeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021