Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A tengerfenék műholdas térképe
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Nyereség a kontinensnek , GMES - Copernicus - 2018.10.04 07:15.)

A part menti, sekély tengerek pontos batimetriai térképe számos területen nélkülözhetetlen. Előállításuk műholdas módszerekkel gazdaságosabb, az eredmény pontosabb, mint hagyományosan.

A tengerek vízszintjének változása a környezetben lejátszódó folyamatok jó indikátora, azonban a vízszintváltozás földi eszközökkel történő követése munkaigényes, költséges és néha veszélyes feladat. Ugyanakkor a tengerfenék elsősorban az áramlások okozta változásai miatt földi eszközökkel lehetetlen pontos és naprakész mélységtérképeket – úgynevezett batimetriai térképeket – készíteni a part menti, sekély tengerekről. A műholdas technika alkalmazása ezekben a feladatokban is jelentős segítséget nyújthat.

A műholdak a parti területek fölött elrepülve mérik a tengerfenékről visszaverődő fény mennyiségét. Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával a TCarta cég kidolgozta a tengerfenék domborzatának műholdas, ezeken az adatokon alapuló térképezési módszerét. A módszer előnye, hogy a hagyományos felvételek árának töredékéért, gyorsan, nagy területekről tudnak térképet készíteni. További előny, hogy nem kell a néha veszélyes part menti vizeken végezni a méréseket, továbbá nem kell a felmérendő terület megközelítéséhez szükséges engedélyek beszerzésével foglalkozni. A cég térképeinek felhasználói között kormányok, nemzetközi hidrográfiai szervezetek, mérnöki munkákat végző vállalatok, valamint a kőolaj- és gázkitermelés, illetve a környezetvédelem területén működő cégek egyaránt megtalálhatók. A kőolaj- és gázkitermeléssel foglalkozó cégek számára például azért különösen fontos a tengerfenék domborzatának minél pontosabb ismerete, mert így tudják optimalizálni a tenger alatti csővezetékek nyomvonalát.

A TCarta vállalat az ESA támogatásával módszert dolgozott ki a tengerfenék domborzatát ábrázoló térképek készítésére. Műholdas megfigyelések használatával a térképek könnyebben és gazdaságosabban előállíthatók, mint földi módszerekkel, emellett pontosabbak is. (Videó: ESA)

Az űrfelvételeket kiértékelő módszereiket a Landsat, a Sentinel–2 és a WorldView műholdak adataira egyaránt kidolgozták. A kapott adatokat a batimetriai adatportálon teszik közzé. A Sentinel–2 méréseiből levezetett adatok térbeli felbontása 10 méter, de az adatbázisban 2 méteres felbontású térképek is találhatók.


A műholdakra helyezett szenzorok a tenger felszínéről, illetve a tengerfenékről visszaverődő fényt mérve következtetnek a tenger mélységére. (Kép: ESA)

A cég a batimetriai portált az ESA üzleti alkalmazások (Business Applications) programja támogatásával hozta létre. A program az ESA tevékenységének üzleti ága, amelynek fő célja annak demonstrálása, hogy az űrtechnikát alkalmazó megoldások a hétköznapi életben és a gazdasági szereplők legkülönbözőbb igényei kielégítésére alkalmasak. A program 2008-as létrehozása óta az ESA több mint 500 üzleti ötlet megvalósításába több mint 200 millió eurót fektetett be. A jellemző támogatási összegek 60 ezer és 2 millió euró közé esnek.


A TCarta a batimetriai térképeket a legkülönbözőbb területeken dolgozó felhasználókhoz juttatja el. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024