Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hol érdemes esővizet gyűjteni?
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Időjárás és előrejelzése - 2018.08.25 07:15.)

A NASA munkatársai műholdas adatokkal és módszerrel segítik a közel-keleti iskolák vízgazdálkodási projektjét.

A Közel-Keleten a legértékesebb kincs az ivóvíz, amelynek hiánya az iskolákban is nehéz helyzetet okoz, ezért a diákok is aktívan részt vesznek különböző vízgazdálkodási projektekben. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy ha nincs elég víz a vécék öblítésére, akkor az iskola vezetőségének a várostól kell vizet vásárolnia, vagy előfordulhat, hogy átmenetileg be kell zárni az iskolát.

A NASA DEVELOP programjában dolgozó kutatók a vízgazdálkodási akcióterv (WRAP, Water Resources Action Project) keretében maguk is részt vesznek a vízhiány enyhítésében. A WRAP keretében esővízgyűjtő rendszereket terveztek és kiviteleztek közel-keleti iskolák számára, hogy az öt hónapig tartó esős időszakban összegyűjtsék és a száraz évszakokra tárolják a vizet. Az esővíz gyűjtésére földrajzi szempontból legalkalmasabb területek kiválogatása az önkéntesekből álló kis csoport számára időigényes és fáradságos munka. Ezért a NASA DEVELOP csapata műholdas adatok hasznosításával sietett a WRAP csoport segítségére, hogy könnyebben azonosíthassák az esővízgyűjtő rendszer működtetésére alkalmas területeket.

A NASA által kidolgozott módszer segít az ígéretes területek azonosításában, amihez figyelembe veszi a csapadék mennyiségére, a talajvíz jelenlétére, a domborzatra és a párolgásra (a növények leveléről és a talajról egyaránt) vonatkozó műholdas adatokat. A bemutatott térképeken az alkalmas helyek kiválasztására használt műholdas adatok láthatók. Az első képen a 2006 és 2016 közötti csapadékmennyiség látható, ami viszonylag állandó maradt. A csapadék mennyiségét a NASA TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission, trópusi csapadékmérő küldetés) és GPM (Global Precipitation Measurement, globális csapadékmérő) műholdjai mérései alapján határozták meg, és a NOAA mérései alapján hitelesítették.


A közel-keleti térség csapadékmennyiség 2006 és 2016 között a NASA TRMM és GPM műholdjai mérései alapján. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Vishal Arya / NASA DEVELOP Program)

A második térképcsoport a Közel-Keleten rendelkezésre álló talajvíz mennyiségét mutatja a NASA GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment, gravitációs éghajlati kísérlet) műholdja mérései alapján. Megállapították, hogy 2006 óta a talajvíz mennyisége csökkent. Az adatokat egyesítették egy interaktív Google Earth alkalmazással (PrIME, Precipitation Interface for the Middle East, közel-keleti csapadék interfész), amelyhez az űrrepülőgépek radaros topográfiai méréseinek és a NASA Terra műholdja MODIS közepes felbontású képalkotó spektroradiométerének adatait is felhasználták. Az alkalmazások az érintett iskolák helyét is feltüntették. Volt a térségben olyan iskola, amelynek vízszükségletét 70%-ban sikerült a rendszernek köszönhetően összegyűjtött esővízzel fedezni.


A Közel-Keleten rendelkezésre álló talajvíz mennyisége a NASA GRACE műhold mérései alapján. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Vishal Arya / NASA DEVELOP Program)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024