Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A ruha alá látó rendszer
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Különös találmányok - 2016.04.12 07:15.)

Űrkutatási fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödhet és hatékonyabbá válhat a repülőtéri biztonsági ellenőrzés.

A repülőtereken a biztonsági ellenőrzés lassú és kényelmetlen procedúra, mindamellett a hatékonyságát illetően is merülnek fel kételyek. Az ESA által kifejlesztett és szabadalmaztatott szenzorra alapozva a brit Digital Barriers biztonságtechnikai cég készítette el a ThruVision nevű rendszerét, amellyel észre lehet venni a ruházatba vagy a ruha alá rejtett tárgyakat.


Az ESA által szabadalmaztatott terahertzes technológia alkalmazása felgyorsítja a biztonsági ellenőrzést a repülőtereken. (Kép: Digital Barriers)

A rendszer már több repülőtéren is működik, ezt használták például a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) 2014-es csúcstalálkozóján, amelyen 18 állam- és kormányfő vett részt, többek közt Obama amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Narendra Modi, India miniszterelnöke.

Az eszköz az elektromágneses hullámok terahertzes (1000 GHz) frekvenciatartományában működik. Ezeket a frekvenciákat az űrcsillagászatban a legősibb galaxisok keletkezésének és a csillagkeletkezésnek a vizsgálatára használják. A környezetvédelemben a terahertzes kamerák az ózonréteg vékonyodásáról nyújtanak információt. Bizonyos frekvenciákon a troposzféra és a sztratoszféra közti kölcsönhatás tanulmányozható, ami az éghajlatváltozás követése szempontjából fontos.


A terahertzes (THz) elektromágneses hullámok az elektromágneses színkép infravörös tartománya és a mikrohullámok között helyezkednek el, frekvenciájuk 1011 és 1013 Hz közé esik. (Kép: ESA)

A biztonsági ellenőrzéseknél azért használhatóak a terahertzes hullámok, mert akadálytalanul áthatolnak a szilárd anyagokon, akár falon vagy a ruházaton, ugyanakkor fókuszálhatók, így kép alkotható a használatukkal. Az ESA egyik munkatársa, Peter de Maagt mutatott rá elsőként arra a lehetőségre, hogy a jövő műholdjai számára a terahertzes tartományban működő kamerát lehetne készíteni, majd az ESA StarTiger programja keretében el is készítette az eszközt. A kidolgozott technológia alapján a brit Rutherford Appleton Laboratórium 6 hónap alatt elkészítette a működőképes kamerát.


A terahertzes képalkotó berendezést Peter de Maagt (ESA) fejlesztette ki, az ESA StarTiger programja keretében. (Kép: ESA)

A brit Digital Barriers a repülőtereken használt testszkennerekben alkalmazza az ESA-nál kifejlesztett terahertzes technológiát. Az eszköz kimutatja a ruházatba rejtett fegyvert, miközben gyorsabbá teszi az utasok ellenőrzését.


Az ESA által szabadalmaztatott technológiát más cégek más területeken is használják. A brit SubTeraNDT Ltd. a szigetelések vagy más bevonatok alatt kezdődő korrózió jeleit keresi, ami elsősorban az olaj- és gáziparban hasznos. (Kép: SubTeraNDT)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024