Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szimat!
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Curiosity - 2014.10.23 08:15.)

A Curiosity marsjáró számára fejlesztett technológia földi adaptálásával a mostaniaknál sokkal érzékenyebb gázérzékelőket készítenek.

A NASA önjáró marsi laboratóriumán dolgozó hiperérzékeny metándetektor (lézerspektrométer, Tunable Laser Spectrometer, TLS) nyomán kifejlesztett berendezést már teszteli San Franciscóban a helyi közműtársaság (Pacific Gas and Electric Company, PG&E), valamint a Chevron energiaipari óriáscég is. A földi használatra szánt, könnyű kézi berendezés mintegy ezerszer érzékenyebb a jelenleg használt gázdetektoroknál. Így például a földgázvezetékek szivárgását már azelőtt képes érzékelni, mielőtt a lyuk túl nagyra növekedne. A metán a földgáz legfőbb összetevője.


Lance Christensen, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa az általa fejlesztett metánérzékelőt próbálja ki. (Kép: PG&E)

A 2015-re várhatóan már nagy tételben használatba kerülő műszer kinézetre egy furcsa golfütőre emlékeztet, a végén egy lézerrel. Amint metán nyomaira bukkan, hangjelzést ad működtetőjének. A gáz koncentrációjától függően változik a hang magassága. A berendezés segítségével korán lokalizálni lehet a gázvezetékek hibás szakaszait és időben el lehet kezdeni a javítást. A fejlesztésnek nyilvánvaló biztonsági, takarékossági, de környezetvédelmi jelentősége is van, hiszen mérsékelheti az üvegházhatású gázok légkörbe jutását.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024